Consumul de suplimente alimentare determină ca, anual, între 18.600 şi 27.400 de persoane să ajungă în serviciile de urgenţă din SUA, dintre care 1.340-2.970 au nevoie de spitalizare, potrivit unui studiu publicaat în New England Journal of Medecine. Ca şi în SUA, şi în ţara noastră acest tip de produse se pot cumpăra fără a fi necesară reţetă medicală.
Potrivit analizelor efectuate de cercetători de la Agenţia Medicamentului (FDA) şi Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA, pacienţii care au ajuns la « urgenţă » din cauza consumului de suplimente alimentare prezentau simptome cardiovasculare: palpitaţii, dureri în piept, accelerarea ritmului cardiac (tahicardie).
De asemenea, studiul arată că aceste suplimente sunt la orginea unor reacţii alergice grave, a unor stări de vomă şi greaţă, din cauza « compoziţiei foarte variate a acestor produse ».
Unele suplimente conţin substanţe ce pot avea puternice efecte periculoase asupra organismului, atrag atenţia experţii FDA şi CDC, acuzându-i pe fabricanţi că nu-i informează pe cumpărători, pe etichte, asupra acestor efecte.
La finalul lui 2013, revista de ştiinţă Annals of Internal Medicine, referindu-se la trei studii de amploare, sublinia că « majoritatea suplimentelor minerale şi de vitamine nu prezintă nici un avantaj clar ». Dimpotrivă, « ele ar putea fi chiar nocive în cazul adulţilor care beneficiază de o alimentaţie echilibrată şi nu trebuie folosite pentru prevenirea bolilor cronice ».