La ora actuală, există o piaţă extrem de bogată în produse care promit că ne scapă de toate toxinele, evident, în timp record, dar cu costuri pe măsură. La mare căutare sunt sucurile din fructe şi legume detox. Fără sucuri de legume şi fructe eşti mort. Oamenii au băgat la cap, iar producătorii prosperă. Unii producători şi chiar nutriţionişti se zbat să ne convingă că nici nu mai trebuie să mâncăm. Este suficient să mestecăm câteva sucuri zilnic, care, zic ei, sunt şi hrană, şi detergent pentru organism.
Mituri
Iată că un doctor american, citat de New York Times, îndrăzneşte să-i contrazică pe producătorii şi nutriţioniştii cu pricina, care, altminteri, trăiesc bine pe seama iluziilor vândute pe bani mulţi.
Doctorul se numeşte James H. Grendell şi este şeful departamentului de gastroenterologie, hepatologie şi nutriţie la Centrul Spitalului din cadrul Universităţii Mineola din statul New York. Corpul omului este conceput să elimine el singur deşeurile şi toxinele, spune doctorul James H. Grendell. Anumite organe din corpul omului, cum sunt rinichii şi ficatul, au chiar această misiune: detoxifierea. Aceste organe au fost concepute să extragă din sânge toxinele şi să le rejecteze în afara organismului, în special prin urină.
Dr. James H. Grendell ne reaminteşte că, ştiinţific, nu a fost dovedită capacitatea reală a sucurilor detox de a elimina toxinele. Evident, doctorul Grendell nu neagă proprietăţile benefice asupra sănătăţii conferite de aceste sucuri. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche şi să credem că doar cu sucuri facem curat în interiorul organismului nostru. Sucurile din fructe şi legume conţin numeroase vitamine şi au o valoare nutriţională superioară. De aceea, este recomandat să bem zilnic un pahar de suc de fructe şi de legume pentru aportul nutriţional cert, dar nu pentru eliminarea toxinelor.
Nocive ca băuturile dulci, carbogazoase
Cercetătorii de la Universitatea Glasgow punctează mai sever. Ei susţin că sucul de legume şi fructe “ar putea fi la fel de nociv ca băuturile dulci, carbogazoase”. De aceea, au pledat, pe lângă autorităţi, pentru a li se impune producătorilor să stipuleze pe etichete că este suficientă o doză de 150 ml zilnic. De ce? Iată câteva cifre: de regulă, dozele aflate în vânzare sunt de 250 ml. De exemplu, 250 ml de suc de portocale conţine 115-150 de calorii. Şi, de regulă, majoritatea oamenilor beau 500 de ml, fără a avea habar câte calorii dau pe gât în câteva minute. De altfel, cercetătorii de la Universitatea Glasgow au pus în legătură directă abuzul de suc de fructe cu creşterea riscului de diabet.