La copii, suc de mere, în loc de soluţii de rehidratare

09 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
La copii, suc de mere, în loc de soluţii de rehidratare

Deshidratarea este principalul simptom legat de gastroenterită la copii. Buze uscate, sete intensă, oboseală anormală, urină în cantităţi mici, piele uscată, dureri de cap, dar şi tulburări de comportament. Acestea sunt semne care indică o deshidratare, fenomen cu risc mai mare la persoanele vârstnice şi la copii. Pentru a evita deshidratarea, un studiu canadian demonstrează efectul benefic al sucului de mere. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Journal of American Medical Association - JAMA. 

Cercetătorii de la Universitatea Calgary (Canada) au analizat dosarele medicale ale 647 de copii, care au fost la "urgenţe pediatrice" pentru o gastroenterită şi uşoară deshidratare. Copiii au format două grupe: 323 dintre ei au beneficiat de suc de mere, diluat, şi 324, de o soluţie buvabilă, de rehidratare, care avea gustul şi culoarea sucului de mere.

Monitorizarea copiilor a fost asigurată de o asistentă. Copiii care au băut suc de mere, dar şi o băutura preferată, au înregistrat mai puţine rateuri terapeutice, comparativ cu ceilalţi copii, respectiv 16,7% faţă de 25%, în cazul copiilor care au băut o soluţie de rehidratare comercializată.

De asemenea, copiii care au băut suc de mere au avut nevoie într-o mai mică măsură de rehidratare intravenoasă, comparativ cu ceilalţi copii (2,5% faţă de 9%). În schimb, stările de diaree, vărsături şi rata de spitalizare nu au fost diferite între cele două grupe de copii. 

Atenţie! Sucul de mere poate fi eficient doar în caz de deshidratare minoră, ca o alternativă eficientă la soluţiile de rehidratare.

Sucul de mere este apreciat de copii, dar şi de adulţi. Este o băutură uşor de preparat şi de consumat chiar şi  atunci când micuţii sunt bolnavi. Copiii trebuie supravegheaţi atent, iar  atunci când prezintă vărsături şi diaree, trebuie consultaţi de medic. Pentru că, în cazurile grave de deshidratare, spitalizarea copiilor este obligatorie.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră