Pe agenda Congresului Societăţii Române de Hipertensiune, care se deruelază la Bucureşti, între 15 şi 17 septembrie 2016, se află prezentarea studiului SEPHAR III (Studiul Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular ).
În privinţa concluziilor celui de-al treilea studiu, comparativ cu cele două anterioare, prof. dr. Maria Dorobanţu, ne-a spus că prevalenţa hipertensiunii a crescut în ţara noastră, fiind o problemă de sănătate publică. Totodată, a crescut prevalenţa diabetului, obezităţii, dislipidemiilor şi a riscului cardiovascular”.
Prof. dr. Dorobanţu precizează că studiul SEPHAR III, realizat de Societatea Română de Hipertensiune, continuă ediţiile SEPHAR I şi II.
Aceste studii evidenţiază că, în ţara noastră, hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă de 62% din totalul deceselor.
„Acest al treilea studiu înseamnă, practic, o cartografiere a riscului cardiovascular a populaţiei adulte în România, care este mult mai complex”, subliniază prof. dr. Dorobanţu.
În cadrul acestui studiu au fost incluse 2.000 de persoane, cu vârste între 18 şi 81 de ani, cărora li s-a măsurat tensiunea arterială, greutatea, înălţimea, nivelul de eliminare a sodiului prin urină pentru a se şti cam ce cantitate de sare mănâncă românii, care au făcut analize medicale complexe, inclusiv pentru diabet, dislipidemii, electrocardiografie, măsurători pentru ateroscleroza arterelor carodotide, pentru elasticitatea vaselor.
Congresul Societăţii Române de Hipertensiune, eveniment organizat sub egida Societăţii Europene de Hipertensiune, a Societății Europene de Cardiologie, a Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", reuneşte personalităţi ale medicinii din România, Italia, Serbia, Grecia, Franţa, Portugalia etc.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Săntăţii, bolile cardiovasculare, în special hipertensiunea arterială sunt, în momentul de faţă, principala cauză de deces la nivel global. În 2012, dintr-un total de 17,5 milioane de decese, 7,4 milioane au fost determinate de boala coronariană, în timp ce 6,7 milioane au fost provocate de atacul cerebral.