STUDIU. O combinație a două medicamente antivirale generice ieftine poate vindeca hepatita C

02 Aug 2019
STUDIU. O combinație a două medicamente antivirale generice ieftine poate vindeca hepatita C

O tabletă care conține o combinație a medicamentelor antivirale generice cu acțiune directă sofosbuvir și daclatasvir oferă rate foarte mari (de 95%, în medie) de răspuns viral susținut la pacienții cu hepatită C, conform rezultatelor unui studiu clinic realizat  de cercetători britanici în Iran, unde tratamentul este disponibil de trei ani.

“Hepatita C poate fi vindecată folosind medicamente generice simple, care pot fi produse cu 100 dolari pentru persoană. Peste 95% dintre persoanele cu hepatită C ar putea fi vindecate în acest fel”, a declarat pentru Reuters dr. Andrew Hill, de la Institutul de Medicină Translațională din Liverpool, Marea Britanie.

ombinația de sofosbuvir și daclatasvir s-a dovedit eficiență împotriva tuturor genotipurilor virusului hepatitei C, dar nu există o combinație cu doză fixă ​​de marcă, deoarece producătorii originali sunt două companii farmaceutice diferite cu interese concurente.

În Iran, combinația cu doză fixă ​​de sofosbuvir 400 mg și daclatasvir 60 mg este, însă, oferită de compania Rojan Pharma din Teheran de aproximativ trei ani, scrie 360medical.ro.

La 46 de centre din Iran, dr. Hill și colegii săi au înscris 1.361 de pacienți cu hepatită C, cei mai mulți dintre ei având genotipul 1 sau 3.

Pacienții au fost tratați cu un comprimat administrat o dată pe zi de sofosbuvir / daclatasvir. Durata de tratament recomandată a fost de 12 săptămâni pentru pacienții fără ciroză și de 24 de săptămâni pentru cei cu ciroză, dar medicii au fost liberi să selecteze și o durată de tratament de 12 săptămâni pentru pacienții cu ciroză și în schimb să adauge ribavirină în funcție de greutatea pacienților.

Răspunsul viral susținut la 12 săptămâni de la sfârșitul tratamentului, obiectivul principal, a fost 94,7% în general, care a inclus 95,0% din genotipul 1, 90,9% din genotipul 2, 93,5% din genotipul 3 și 100% din genotipul 4, a raportat echipa de cercetători.

Răspunsul viral susținut la 12 săptămâni de la sfârșitul tratamentului a fost mai mare la pacienții fără ciroză (96,5%) sau ciroză compensată (93,9%) decât la cei cu ciroză decompensată (79,7%) și puțin mai mare la pacienții ce nu primiseră anterior vreun de tratament (95,0%) decât la pacienții tratați anterior (93,7%).

Au fost raportate evenimente adverse la 33 de pacienți (2,4%), incluzând 32 de evenimente ușoare și un eveniment advers grav (considerate fără legătură cu tratamentul) care au dus la întreruperea medicamentului.

Au fost 15 decese în timpul studiului, 11 dintre acestea la pacienții cu ciroză decompensată.

Institutul de Cercetare a Bolilor Digestive din Universitatea de Științe Medicale din Teheran a finanțat studiul. Doi dintre coautorii studiului sunt angajați ai Rojan Pharma, iar trei sunt acționari.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră