Astfel, femeile care au o producţie de hormoni masculini în exces au un ris suplimentar de a aduce pe lume un copil cu tulburări de autism. Cercetătorii au analizat datele medicale, studiind dosarele tuturor copiilor între 4 şi 17 ani, între 1984 şi 2007.
Cercetătorii au stabilit o legătură statistică între sindromul Stein-Leventhal sau sindromul ovarelor chistice, care afectează între 5% şi 15% femei active sexual ce secretă o cantitate anormală de mare de hormoni androgeni, inclusiv în perioada de sarcină, şi tulburările de spectru autistic (TSA).
Am descoperit că un diagnostic de sindrom polichistic la mamă măreşte cu aproximativ 59% riscul de TSA la copil, a precizat psihiatrul Kyriaki Kosidou de la departamentul pentru ştiinţele sănătăţii publice din cadrul Institutului Karolinska.
Riscul era şi mai mare în cazul femeilor afectate în acelaşi timp de sindromul polichistic şi obezitate, o afecţiune comună când există exces de androgeni. Este prematur pentru a face recomandări specifice clinicienilor în privinţa femeilor însărcinate afectate de sindromul polichistic, chiar dacă ar exista această legătură între acest sindrom şi TSA la copii la risc, potrivit lui Renee Gardner, co-autor al studiului.