Spitalul Militar Central: Echipamente performante care detectează cancere și boli cardiovasculare

11 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Spitalul Militar Central: Echipamente performante care detectează cancere și boli cardiovasculare

În curând, Spitalul Militar Central va fi prima unitate spitalicească în care va funcționa un centru public dotat cu echipamente PET CT, SPECT CT pentru detectarea și stadializarea cancerelor și, mai nou, pentru depistarea bolilor cardiovasculare. 

"În scurt timp, în cadrul SUUMC se va inaugura primul centru public, într-un spital, de sistem integrat de medicină nucleară. Vom instala un PET CT și un SPECT CT care vor lucra împreună. Sunt echipamente ce lucrează pe bază de izotopi radioactivi și care au menirea de a detecta afecțiuni oncologice, dar mai nou și afecțiuni cardiovasculare. În momentul în care acest centru va fi funcțional, va fi primul centru dintr-un spital public care se va adresa masei largi a publicului, motiv pentru care sperăm ca, în cel mai scurt timp, pacienții care au afecțiuni oncologice și afecțiuni cardio-vasculare ce se pretează la a fi investigate cu această nouă metodă imagistică să se adreseze Spitalului Militar Central. Deja echipamentele se instalează, problema mai dificilă este cu avizele pe care trebuie să le obținem de la autoritatea în domeniu, care avizează tot ce înseamnă echipamente radiologice și de medicină nucleară. Trebuie întrunite o serie de criterii. Sperăm ca la începutul anului viitor să ne putem adresa primilor pacienți. Acest PET CT este un echipament care înseamnă o stadializare a cancerului. În momentul în care un pacient este diagnosticat cu un neoplasm, oriunde este situat, trebuie stadializat — dacă există metastaze, cât de mult este întinsă formațiunea respectivă și mai ales după ce se fac intervențiile chirurgicale și, respectiv, tratamentul citostaticelor se fac niște verificări", a precizat Florentina Ioniță Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central SUUMC).

De asemenea, Florentina Ioniță Radu a subliniat că SUUMC are medicii instruiți pentru folosirea noilor echipamente.
"Avem medicii pregătiți și instruiți și de la 1 ianuarie, dacă lucrurile merg bine, putem să demarăm această activitate", a precizat medicul, la cea de a VII-a ediție a Conferinței Zilele Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră