De ce trebuie să dormi, dacă vrei să slăbești!

17 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
De ce trebuie să dormi, dacă vrei să slăbești!

 

Sub efectul lipsei de somn, mâncăm mai mult, avem poftă de a ronțăi tot timpul, în special alimente bogate în zahăr și grăsimi. Laurence Plumey, medic nutriționist, citat de site-ul doctissimo face câteva recomandări pentru a ne proteja de acest risc major.


Somn
Un recent studiu efectuat în SUA arată că nopțile scurte, mai puțin de șapte ore, măresc consumul de băuturi și alimente dulci mărind riscul de obezitate.
Trebuie să mergem la culcare imediat ce simțim că ochii se închid și nu este nicio rușine să ne băgăm în pat la 22:30, altcumva vom pierde o oră și jumătate de somn, până când vom avea din nou senzația că trebuie să dormim, spune doctorul Laurence Plumey. Dacă ne trezim după cinci ore de somn și suntem în formă este semnul că nu am avut nevoie de mai mult somn, explică specialistul.

Lumina zilei
Dacă stăm multe zile în casă, la birou, în spații închise, întunecate și facem diverse activități la lumina artificială suntem în pericol de a pierde din capitalul de melatonină, hormonul care ne ajută să dormim. În schimb, dacă ne vom relaxa în aer liber, vom face plimbări în parc după orele de program, ajutăm la secretarea unei cantități mai mari de melatonină și, astfel, vom avea un somn liniștit și odihnitor.

Siesta
Știm că sâmbăta și duminica ne sculăm mai târziu și există riscul să dezechilibrăm aportul de alimente. Soluția: siesta de cel puțin 20 de minute în timpul zilei, ceea ce ne va ajuta să restabilim ordinea și să începem o săptămână cu dreptul.

Cafeina
Pentru un somn odihnitor, puneți punct cafelei, ceaiului, băturilor energizante, gazoase și ciocolatei cu șase ore înainte de a merge în dormitor. Aceste alimente conțin cafeină, care stimulează sistemul nervos și slăbesc activitatea melatoninei și adenozinei, neurotransmițători indispensabili pentru inducerea somnului.

Sport
A face sport este echivalent cu somnul bun și eliminarea caloriilor. Pentru unii sportul înseamnă un somn bun. Pentru alții, o cantitate mai mare de dopamine, care îi revigorează.

Grăsimi și zahăr
Grăsimile și zahărul încetinesc digestia și măresc temperatura corpului. Or, somnul profund preferă temperatura normală a corpului. Alimentele bogate în zahăr și grăsimi sunt stocate, noaptea, în timpul somnului, sub formă de calorii. Și asta nu-i totul: dimineața, nu avem senzația de foame și abia pe la ora 11:00 simțim nevoie de a ronțăi dulciuri.

Alcool
Acoolul nu slăbește și nu ne ajută să dormim mai bine. El va induce somnul, dar nu somnul profund. De fapt, alcoolul va împiedica secreția adrenalinei (hormonul stresului) și perturbă activitatea triptofanei și serotoninei, doi neurotransmițători care reglează somnul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră