Consumul zilnic de băuturi carbogazoase este la originea leziunilor ficatului, potrivit unui studiu publicat în Journal of Hepatology, realizat de cercetătorii de la Tufts University (SUA).
Cercetătorii au cerut voluntarilor, 2.634 de femei şi bărbaţi, să spună ce cantităţi de băuturi îndulcite (cu sau fără cafeină) consumă zilnic. Astfel, ei au împărţit participanţii la studiu în trei grupe: consumatori de cantităţi mici (33 ml pe lună), consumatori moderaţi (o doză pe săptămână) şi marii consumatori cu cel puţin o doză zilnic. Apoi, cercetătorii au examinat cantitatea de grăsime prezentă în ficat cu ajutorul tomodensitometriei, o tehnică de imagistică medicală.
Verdictul ? Autorii studiului au obervat că persoanele care consumă zilnic aceste băuturi prezintă un risc mai mare cu 55% de a face steatoză hepatică non-alcoolică (SHNA), adică o acumulare de grăsimi numite trigliceride în celulele ficatului. Totuşi, consumul frecvent de carbogazoase light nu măreşte riscul de sindrom al ficatului gras, susţine acest studiu.
Sindromul „ficatul gras”
Steatoza hepatică non-alcoolică este adesea asociată cu depăşirea greutăţii normale a coprului şi/sau diabetul de tip 2, explică Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa pe site-ul său, anunţă site-ul sciencesetavenir.
Această boală este de cele mai multe ori asimptomatică, dar acumularea de acizi graşi poate provoca un răspuns inflamator, numit steatohepatită non-alcoolică care favorizează apariţia unei ciroze (inflamaţie cronică, cu distrugerea celulelor hepatice) şi în unele cazuri dezvoltarea unui hepatocarcinom (tumora ficatului cea mai frecventă).
În SUA, peste 30% din populaţie este afectată de acest sindrom. O situaţie care poate deveni critică, deoarece până în 2030, aproape 50% din populaţia globului ar putea fueri de sindromul ficatului gras, estimează cercetătorii.