Este o veste excelentă, exclamă fericit Dusko Ilic, profesor la King's College, care a participat la realizarea acestei premiere mondiale. Această metodă, numită înlocuire mitocondrială, permite părinților care suferă de o boală genetică rară să aibă copii sănătoși.
Cuplul, originar din Iordania, a încercat timp de 20 de ani să aibă un copil, însă femeia este purtătoarea genelor sindromului Leigh. Cei doi au cerut ajutorul medicului John Zhang și echipei sale de la New Hope Fertility Center din New York.
O metodă controversată
Mama nou-născutului este purtătoarea unei gene a sindromului Leigh - encefalomiopatie necrozantă -, o boală foarte rară, dar letală, care împiedică dezvoltarea normală a sistemului nervos. Din cauza acestei boli, deja această mamă a pierdut primii doi copii. În SUA, această metodă este interzisă, motiv pentru care a fost realizată în Mexic. Controversată, această metodă numită și fertilizare in vitro cu trei părinți, nu este legală decât în Regatul Unit.
Doctorul Zhang a extras nucleul din ovulul mamei și l-a inserat în ovulul donatoarei din care a fost scos în prealabil nucleul. Ovulul rezultat — cu ADN nuclear de la mamă și ADN mitocondrial de la donatoare — a fost ulterior fertilizat cu sperma tatălui.