Biologul Tatiana Onisei, şef serviciu în cadrul Serviciul Naţional al Plantelor Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, avertizează că anumite produse nu ar trebui administrate în acelaşi timp, relatează mediafax.ro şi zf.ro.
Ea a mai spus că în ultima periodă s-a constatat că tot mai mulţi medici au început să propună şi să recomande produsele din plante medicinale ca o completare a tratamentului alopat.
"Suplimentele alimentare întreţin starea de sănătate şi au eficienţă în problemele de sănătate minore. În România cei care cumpără astfel de produse se confruntă cu probleme de sănătate minore", spune Tatiana Onisei.
Deşi consumul de suplimente alimentare este unul redus comparativ cu alte state, piaţa românească este considerată „cea mai dinamică din Europa de Est“, consideră Tatiana Onisei.
Ea a arătat că în România, din 2011 creşterea a fost de peste 20% şi se menţine constantă, iar Euromonitor prognozează o creştere semnificativă în România, chiar până la 40% a acestei pieţe.
Profilul cumpărătorului român de suplimente alimentare arată că acesta preferă să cumpere din farmacii produsele care nu sunt prea puternice şi nu au efecte secundare, fără să se adreseze medicului, lucru care a contribuit la evoluţia spectaculoasă a pieţei în ultimii ani.
"Pe piaţa din România 85% dintre suplimentele alimentare au în compoziţie alte substanţe decât vitamine şi minerale. Mă refer la plante, extracte vegetale şi animale, diverse enzyme. Foarte preţioase sunt produsele stupului, pe care foarte bine ar fi să le consumăm, nu să le exportăm. Profilul consumatorului român s-a modificat în ultimii ani. Dacă în 2012 consumatorul era foarte deschis către tot ce venea din afara ţării, astăzi tot mai mulţi au început să caute cu precădere produsele autohtone", a mai spus Tatiana Onisei.
Citiţi şi:
Bune sau rele? Experţi în nutriţie tranşează disputa privind suplimentele alimentare