Aceste calcule au fost efectuate în cadrul unui experiment special de către cercetători australieni. Astfel, ei au adunat un grup de 16 voluntari absolut sănătoşi, cărora li s-a oferit mai întâi un preparat conţinând 4 grame de sare, iar mai târziu un fel de mâncare cu un conţinut de numai 0,3 grame de sare.
Înainte şi după mese, oamenii de ştiinţă au testat cât de uşor curge sângele în artera brahială (humerală) - vasul de sânge principal, în care de obicei se măsoară
tensiunea arterială.
În cele din urmă s-a dovedit că alimentele sărate restricţionează semnificativ fluxul sanguin. Acest proces atinge apogeul după o oră de la consum.
Potrivit profesorului Graham MacGregor, există suficiente probe pentru a afirma că sarea conduce la rigidizarea vaselor sanguine în câteva minute.
Cele mai sărate din felurile de mâncare servite voluntarilor nu aveau un conţinut mai mare de sare decât nivelul mediu din alimentaţia unui om obişnuit.