Rezistenţa la antibiotice este un fenomen care vizează şi România, existând pericolul să ne reîntoarcem la « epoca preantibiotică », a avertizat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Conferinţa naţională de farmacoeconomie şi management sanitar de la Târgu Mureş.
Prof. dr. Rafila atrage atenţia că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii ». În opinia sa, România se confruntă cu două probleme : abuzul de antibiotice şi costurile importante, deşi nu sunt calculate la nivel naţional.
În Europa, în topul rezistenţei la antibiotice, pe primele locuri se află România, Grecia, Cipru şi Italia.
« Deja suntem contemporani cu momentul în care ne vom întoarce în epoca preantibiotică, în care infecţii curente vor fi produse de microorganisme care nu răspund la niciun tratament cu antibiotic. Şi o să ne găsim într-o situaţie dramatică şi va trebui fie să găsim alternative terapeutice, fie să încercăm să descoperim molecule noi de antibiotic. Lucrul acesta nu prea se întâmplă. În ultimii 10 ani, nu prea s-au mai descoperit antibiotice noi pentru că necesită investiţii tot mai mari, iar recuperarea acestora este mică tocmai datorită faptului că rezistenţa apare tot mai rapid la antibiotice şi atunci nu facem altceva decât să ne învârtim într-un cerc vicios », subliniază prof. dr. Alexandru Rafila.