În fiecare an, în lume, apar aproximativ 85 de milioane de sarcini nedorite, jumătate finalizându-se cu avort. La ora actuală sunt numeroase metode de contracepţie, care asigură protecţie în procente diferite. La aceasta se mai adaugă lipsa accesibilităţii, efectele secundare nedorite etc. În cazul bărbatului, principalele mijloace de contraceţie existente sunt prezervativul şi vasectomia, aceasta din urmă cu efect cvasi-ireversibilă. Dar tocmai de aceea, vasectomia este respinsă. În prezent, se observă necesitatea unui contraceptiv masculin eficient şi non-hormonal, dar care să blocheze migrarea spermatozoizilor spre canalul ejaculator.
Pornind de la această necesitate, fundaţia Parsemus din Statele Unite a pus la punct Vasalgel, un polimer care conţine acid maleic-stiren (acid SMA). Principiul acestui contraceptiv masculin este de a bloca canalul deferent cu hidrogel, care permite trecerea fluidelor, mai puţin pe ce a spermatozoizilor. Hidrogelul aderă pe ţesut şi acţionează ca o barieră mecanică. În plus, acţiunea este reversibilă.
Doctorul Donald Waller, de la Universitatea Illinois (Chicago), care a coordonat acest studiu, spune că rezultatele obţinute sunt chiar mai bune decât se aştepta. "Vasalgel are efect contraceptiv foarte rapid, care durează mult timp. El a anunţat că testele clinice pe oameni vor începe anul acesta. Dacă totul merge bine, contraceptivul va fi comercializat în 2018. Chiar dacă el nu asigură protecţia de infecţiile cu transmitere sexuală, totuşi oferă posibilitatea de a controla sarcinile nedorite.