O mână de râme, apă, sare. Totul se amestecă până vietăţile se golesc de conţinut şi îşi dau duhul. Printr-un proces bine pus la punct se obţine o făină şi din aceasta nişte biscuiţi bogaţi în proteine, vânduţi în buticurile din Bolvia, scrie Sciences et Avenir. Patron de firmă, Jesus Orellana, de 26 de ani, povesteşte că i-a venit această idee după o călătorie făcută în Mexic, unde a văzut pentru ce sunt crescute a râmele. El spune că procedeul de obţinere a acestei făini este extrem de meticulos, garantând curăţenia produsului finit.
Eisenia foetida, o râmă roşie din California, este capabilă de a devora echivalentul greutăţii ei în fiecare zi. Ea măsoară între 3şi 5 mm în diametru, are între 6 şi 8 cm lungime şi cântăreşte aproximativ 1,5 grame. Fiecare râmă poate produce aproape un kilogram de alte râme tinere anual. Pentru a obţine 900 de grame de făină sunt necesare aproximativ 16 kg de viermi. Iar, lunar, din firmă ies 125 de kilograme de biscuiţi. „Făina din râme” este foarte bună pentru sănătate, îmbunătăţeşte masa musculară, dezvoltă activitatea cerebrală, previne anemia. De asemenea, este bună în lupta cu diabetul, spune Jesus Orellana.
Calciu, fier şi fosfor
Potrivit unui raport realizat de Facultatea de Medicină şi Biochimie al Univesităţii Publice San Simon din Cochabamba, „în 100 de grame de făină din râme, proteinele reprezintă 44,7%. Dar această făină mai conţine calciu, fier, fosfor”. Cercetătorii au mai identificat aminoacizi esenţiali, vitali în procesul de creştere, pentru întărirea sistemului imun şi repararea ţesuturilor musculare. Un amestec din făina din aceşti viermi ai pămîntului, amestecată cu făină de grâu, orz sau fasole, după care se adaugă antioxidanţi, calciu, proteine, omega 3. Savoarea biscuiţilor vine de la extractele naturale din nucă de cocos şi de la vanilie. La început, reacţiile au fost de tipul „cum să mănânc aşa ceva”, apoi, treptat, au îndrăznit şi şi-au dat seama că biscuiţii chiar sunt buni. „Gustul este bun , dar înainte nu voiam să mănânc, povesteşte pentru AFP Yesenia Nina Tenorio, în vârstă de 20 de ani. În alte ţări, cum este Mexicul, aceşti viermi sunt folosiţi pentru obţinerea de humus pentru diverse culturi vegetale, în medicina homeopată cu scopul reglării nivelului glucozei, trigliceridelor şi creatininei.