Polenul de ambrozie provoacă alergie încă din viața intrauterină, la Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) al Spitalului Județean Timișoara fiind clonate, în premieră națională, trei din cele 11 alergene majore din ambrozie, precizează prof. dr. Carmen Bun Panaitescu, membră a Comisie Naționale de Alergologie.
''S-a ajuns mult prea departe cu această nepăsare față de polenul de ambrozie, dacă ei au ajuns să sufere încă din viața intrauterină. Este un subiect care trebuie ridicat și rezolvată expunerea copiilor la polen. Aceasta înseamnă că populația care suferă din cauza alergiei este de la vârste tot mai mici. Ei dezvoltă rino-conjunctivită și apoi astm și au o calitate a vieții extrem de alterată în această perioadă'', explică prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.
Pornind de la acest fenomen, ''în premieră națională absolută, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în OncoGen. Sunt primele alergene clonate în România. Ne-am propus ca în acest an să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen și vom ști ce este rău în ambrozie, apoi vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie. (...). Nu mergem pe extractele care pot duce și la efecte secundare'', anunță prof. univ. dr. Panaitescu.
Specialistul recomandă începerea tratamentului în primele două săptămâni ale lunii august pentru a preveni agravarea bolii. Având în vedere că orice alergie, inclusiv cea la polenul de ambrozie, are același mecanism, cunoașterea lui în profunzime va permite punerea la punct a unui vaccin destinat persoanelor sensibile.
''Vaccin înseamnă să știi fragmentele majore importante din alergenul care induce boala. Acesta este și scopul proiectului Inspire, demarat de noi anul trecut, împreună cu echipa de la Universitatea de la Viena, care beneficiază de o finanțare de 2 milioane de euro, în care cercetarea poate duce la rezultate'', subliniază prof. dr. Panaitescu.
În legătură cu cazuistica din acest sezon, prof. dr. Panaitescu a spus că ''au fost cazuri extrem de severe la sfârșitul lunii august” și că a fost nevoită ”să administrez terapie de urgență, nu doar de boală alergică''.