Prof. dr. Alexandru Bucur: În București, singurul centru din țară unde se efectuează tratamentul minim invaziv în litiaza glandelor salivare

28 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Bucur: În București, singurul centru din țară unde se efectuează tratamentul minim invaziv în litiaza glandelor salivare

Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Dr. Dan Theodorescu este unicul din țara noastră unde se efectuează tratamentul minim invaziv în litiaza glandelor salivare (pietre de la nivelul glandelor salivare).

În Europa, mai sunt doar zece centre unde se realizează acest tratament.

Prof. dr. Alexandru Bucur efectuează acest tratament, care are indicații precise și este asociat cu multiple avantaje pentru pacienți. 

Domnule profesor, care sunt avantajele acestor procedee minim invazive?  

Din 2010, avem în spital un aparat pentru tratamentul sindromului obstructiv, adică al litiazei glandelor salivare, altfel spus, al pietrelor de la nivelul glandelor salivare.

Procedura poartă denumirea de sialolitotriție, ceva similar cu ceea ce se face pentru litiaza renală.

Procedura este fără anestezie, nu necesită internare, dacă pacientul este din București sau poate veni zilnic.

Înseamnă un număr de 5-7 ședințe. O ședință nu are o durată mai mare de 20 de minute.

Această procedură are niște indicații precise, deci nu se folosește în toate situațiile clinice. Dar este o soluție viabilă, atât timp cât sunt respectate indicațiile, cu rezultate excelente. 

Concret, cum procedați?

În primul rând, este  intervenția chirurgicală cu risc: mă refer la o parodintectomie sau la extirparea glandei parotide sau submandibulare.

Prin tratamentul minim invaziv, evit aceste două intervenții cu risc și pot rezolva cazul respectiv prin aceste ședințe: cu unde electromagnetice, propagate într-un tub care are o interfață de lichid cu tegumentul și în care undele acestea cu energie mare, practic, sfărâmă pietrele.

Este un mecanism destul de simplu. 

A doua modalitate prin care intervenim, evitând din nou intervențiile chirurgicale mari, poartă denumirea de sialoendoscopie, efectuată cu indicațiile de rigoare, pentru înlăturarea pietrelor, care se găsesc de-a lungul canalelor de excreție pentru glanda parotidă sau pentru glanda submandibulară.

De asemenea, o facem cu scop diagnostic, pentru că de mult ori există așa-numita patologie de duct salivar.

Din păcate, în trecut se extirpa glanda, însă nu ea era cauza, ci ductul de excreție.

Or, azi avem posibilitatea de diagnostic corect și de tratament a acestei patologii de duct salivar. De asemenea, monitorizăm modul în care s-a efectuat sialolitotriția,  dacă sunt calculi restanți și îi putem îndepărta.

Aș putea spune că realizăm, la ora actuală, tratamentul minim invaziv în litiaza glandelor salivare. Un tratament de mare noutate pentru că următorul centru unde se efectuează aceste procedee este la Erlangen (Germania).

Noi suntem singurii în România, iar în Europa sunt doar zece centre unde se efectuează.

În 2010, eu și conferențiarul Octavian Dincă am început pregătirea, am obținut competențele necesare și până acum am efectuat câteva sute de asemenea intervenții.        

Cum apar aceste pietre în glandele salivare?

Mecanismul este același ca în cazul pietrelor de la rinichi și vezica biliară.

Adică există un metabolism nefavorabil, o depunere a sărurilor minerale pe celulele epiteliale descuamate.

Se formează așa-numitul catar litogen, o plasă în care se prind sărurile minerale. Plasa este reprezentată de aceste celule epiteliale descuamate.

O accentuare a anumitor săruri minerale în excreție, cuplează cu aceste celule, formează catarul litogen și mai departe duce la formarea acestor calculi.

Acești calculi opresc fluxul salivar, deci saliva nu  mai poate ajunge la nivelul cavității bucale, nu mai este excretată și rămâne în glandă. Din această cauză glanda se mărește în volum.

Inițial, apar formele dureroase, după care se suprainfectează, apare supurația și, bineînțeles, necesitatea intervenției chirurgicale. 

Domnule profesor, ați vorbit de indicații precise pentru acest tratament minim invaziv. Care sunt aceste indicații?

În primul rând, vorbim de mărimea calcului: până în 6 mm. Aceștia să fie situați în bazinet, în parenchim sau de-a lungul canalului, pentru sialotitolitriție.

Pentru sialoendoscopie, calcul trebuie să fie de-a lungul canalului dar până la nivelul bazinetului și să nu depășească dimensiunea de 4 mm.

Aceste formațiuni care depășesc dimensiunile menționate nu pot fi tratate prin cele două modalități minim invazive și se trece la terapia clasică. 

Ce alte intervenții mai realizați din sfera anomaliilor?

Realizăm un număr mare de intervenții pentru anomalii dentomaxilare grave. În presă a apărut că aceste intervenții se realizează doar în sistem privat. Ceea este o mare eroare, cu efecte negative printre pacienți.

Aceste intervenții se efectuează în Spitalul de chirurgie maxilo-facială din 1938.

Sunt anomalii dentomaxilare clasice care nu pot fi soluționate terapeutic de medicul ortodont și  care au indicații chirurgicale.

Noi realizăm aceste intervenții în mod curent și avem un număr mare de pacienți tratați cu astfel de terapii.

Din păcate, în presă au apărut tineri doctori, unii au fost și pe la mine prin clinică, susținând că aceste intervenții se efectuează numai în sistemul privat.

Eu le spun pacienților că la Iași, Cluj Napoca, București și Timișoara  aceste tipuri de intervenții chirurgicale pentru anomalii dentomaxilare grave se realizează în mod curent.

Și vorbim de intervenții bimaxilare, adică și la nivelul maxilarului, și la nivelul mandibulei.

Aceste intervenții sunt suportate în totalitate decontate de Casă, iar la privat, intervenția costă aproximativ 5.000 de euro. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră