Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 5.700 de români s-au vindecat 99,32% de infecția cu virusul hepatitei C

15 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 5.700 de români s-au vindecat 99,32% de infecția cu virusul hepatitei C

În 2017, comparativ cu 2016, s-a dublat numărul pacienților care au avut acces la noua terapie folosită în infecția cu virusul hepatitei C, ajungând la 12.000 de persoane, a anunțat, miercuri, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, la lansarea campaniei de testare stradală pentru depistarea hepatitei C.   

Specialistul a  menționat că, în prezent, în Programul național de terapie în cazul hepatitei C al CNAS, sunt incluși 12.000 de pacienți, dintre care 10.000 sunt cu boală avansată și medie iar 2.000, cu ciroză decompensată, ce reprezintă o urgență din punct de vedere terapeutic.
Și rezultatele sunt extrem de încurajatoare.  "Rezultatele pe care le-am avut în anul 2016 cu privire la aceste scheme de tratament au fost deosebite, în sensul că peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporție de 99,32%",  a precizat prof. dr. Streinu-Cercel. 

Campanii de testare, screening, educație

Prof. dr. Streinu-Cerecel militează pentru derularea unui program de screening pentru infecțiile cu virusurile hepatice, pe campanii de testare, prevenție și educare a populației. 

Astfel, după etapa de testare stradală gratuită, urmeaza a doua etapă derulată într-un lanț de farmacii și, ulterior, în spitale, vizat fiind personalul medical. 
"Prevenția se traduce prin informarea populației și derularea unei campanii de educare și de asemenea, în prezent, sunt o serie de discuții cu Ministerul

Educației în vederea introducerii acelei ore de sănătate în cadrul orelor de dirigenție, tocmai pentru a ajunge informația și la cei mai mici, cu vârste de peste 11 ani, astfel încât informația să înceapă de la bază", spune prof. dr. Streinu Cercel.

De asemenea, specialistul a mai precizat că sunt cinci programe de screening pentru care Ministerul Sănătății a cerut finanțare, unul dintre acestea fiind pentru infecțiile cu virusurile hepatice, care ar urma să se deruleze anul viitor. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră