„Mă simt bine după operație, sunt fericit că fata mea nu trebuie să mai facă dializă și vreau să mulțumesc domnului dr. Moldovan și echipei lui, ca au realizat un vis pentru noi, ne-au dat o nouă șansă. Acum avem speranțe”. Acestea au fost primele cuvinte ale tatălui după intervenția chirurgicală. Pacienta, în vârstă de 21 de ani, care primit grefa de la tatăl ei, este stabilă și se află sub supraveghere în secția de terapie intensivă post-transplant a Spitalului Sf. Constantin.
Rinichiul transplantat funcționează în parametri normali: „Ambii pacienți sunt foarte bine în această dimineață, ceea ce este cel mai important, rezultatul este extraordinar. Domnișoara noastră a urinat de ieri până astăzi aproape 8 litri, aseară urina 1,5 litri pe oră, cât ar urina un om normal în 24 de ore; nivelul creatininei de astăzi este la 1,4, valoarea normală fiind până la 1, deci suntem foarte mulțumiți” a spus dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant de la aceast spital. Intervenția de transplant reprezenta singura șansă a tinerei paciente la o viață normală, ea fiind sub hemodializă pentru insuficiență renală cronică, din cauza unei maladii de reflux vezico-ureteral.
Pacienta mai avea un singur rinichi, nefuncțional, care a fost de asemenea extirpat în cadrul intervenției de ieri.
Rinichiul a fost prelevat laparoscopic de la tatăl fetei, în vârstă de 42 de ani, de echipa chirurgicală formată din dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renală în cadrul Spitalului Universitar Geneva, dr. Marius Nedelcu, medic chirurg, și dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog.
Metoda-minim-invazivă selectată pentru prelevarea organului are rolul de a asigura o recuperare rapidă și traumatisme minime, astfel încât donorul să fie cât mai puțin afectat.
Prof. Dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renală în cadrul Spitalului Universitar Geneva, a explicat, vineri, în cadrul conferinței de presă: „Operația de prelevare a organului a decurs foarte bine, scopul nostru a fost să o efectuăm minim-invaziv, pentru că donorul trebuie să sufere cât mai puțin. Donorul este o persoană sănătoasă, iar dacă intervenția este efectuată clasic el poate rămâne cu cicatrici și leziuni în urma operației, lucru pe care îl putem evita folosind metode minim-invazive, chiar dacă durează mai mult. Acesta a fost primul motiv pentru care intervenția a depășit durata preconizată. Al doilea motiv a fost faptul că ne-am confruntat cu câteva aderențe ale țesutului din jurul rinichiului și am vrut să ne asigurăm că prelevăm organul la un standard cât mai ridicat de calitate, fără a-l afecta deloc. Timpul intervenției nu este deloc important, importantă este calitatea acesteia. Azi dimineață (vineri, n.r.) am avut și dovada că toată această muncă de echipă la care am participat împreună cu dr. Moldovan și colectivul de aici a funcționat perfect și totul este bine. Donorul va avea de acum înainte o viață normală; înainte de prelevare efectuăm foarte multe investigații pentru a ne asigura că este sănătos, că rinichiul celălalt funcționează bine, că donorul poate suporta intervenția și poate trăi tot restul vieții doar cu rinichiul rămas”.