În premieră, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, medicii au efectuat o intervenție chirurgicală dificilă de artroplastie totală de genunchi stâng, salvând un pacient (48 de ani) cu o formă severă de hemofilie cu inhibitori prezenți.
A fost nevoie de șase luni de zile pentru a pune la punct toate detaliile intervenției pentru acest pacient complex, riscul cel mai mare fiind sângerarea majoră, dar fiind posibile și celelalte complicații importante ale unei endoprotezari de genunchi. Această premieră a fost realizată de o echipă complexă, multidisciplinară, ortopedie-hematolog-ATI, formată din dr. Sirbu Dan-Paul, dr. Badulescu Oana-Viola, dr. Blaj Mihaela, împreună cu prof. dr. W. Friedl din cadrul Spitalului din Aschaffenburg (Germania).
În comunicatul Spitalului Sf. Spiridon, se precizează că pacientul are o formă sever de hemofilie tip A, cu un nivel de factor de coagulare <1%, cu anticorpi antifactor VIII prezenți, cu gonartroză severă stânga decompensată algic și funcțional și deficit motor sever.
Medicii au efectuată o artroplastie totală cimentată de genunchi stâng, cu conservarea rotulei.
Potrivit comunicatului Spitalului Sf. Spiridon, evoluția testelor inflamatorii a fost favorabilă, acestea normalizându-se la șapte zile postoperator. Susținut de tratament de substitutie hematologic, pacientul a început progresiv reeducarea genunchiului stâng și mersul cu sprijin total pe membrul inferior operat, ajutat de cadru la început. La 8 zile postoperator, pacientul merge fără cadru de ambulație și fără cârjă. La 14 zile postoperator, plaga este curată și uscată, pacientul putându-se externa, urmând a reveni peste 4 zile pentru ablația capselor de sutură și pentru continuarea reeducării funcționale.