Premieră la Spitalul Militar Central: Transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK

02 Mar 2018 | scris de Magda Marincovici
Premieră la Spitalul Militar Central: Transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK

În premieră pentru sistemul public de sănătate, la Secţia Clinică de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a  fost realizată intervenția chirurgicală de transplant endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty). 

Tehnica DMEK este folosită în cazuri selecționate respectiv, în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean.

Această performanță chirurgicală a afecțiunii corneene a fost realizată de maior medic asist. univ. dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului National de Transplant de corne din SUUMC. 

Benefeciara este o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endoteliala Fuchs în stadiu avansat, asigurată la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Potrivit comunicatului Spitalului Militar Central, acest tip de intervenție chirurgicală este  indicată în afecțiuni ale endoteliului cornean. Tehnica DMEK  prezintă numeroase avantaje pentru pacienți: incizie chirurgicală mică, mult mai puține complicații intraoperatorii posibile față de transplantul perforant, vindecare rapidă, îmbunătățire rapida a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scazută de rejet.

De asemenea, comunicatul Spitalului Militar Central subliniază că pacienta a avut o evoluție postoperatorie favorabilă, pe termen scurt și mediu, beneficiind de îmbunătățirea considerabilă a vederii. Astfel, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.
Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de catre casele de asigurari de sanatate.

Ce este DMEK
Transplantul endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) este o procedură modernă de transplant parțial de cornee, în care se înlocuiește doar partea posterioară (endoteliul și membrana Descemet), extrem de fină (10-15 microni), a corneei pacientului.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră