Cu ajutorul unei noi tehnologii care se află în primele stadii de realizare, cercetătorii au creat o piele artificială experimentală, capabilă să simtă obiectele, scrie site-ul 20 Minutes.
Este o descoperire care ar putea permite persoanelor ce poartă o proteză să-şi amelioreze controlul şi să scadă până la eliminare senzaţia de „membru frantomă” care afectează 80% dintre persoanele cu membre amputate. Dar, în mod special, această descoperire ar putea veni în ajutorul persoanelor în recuperarea simţului tactil.
Cercetătorii explică faptul că au utilizat circuite organice suple şi captatori de presiune pentru a reproduce sensibiltatea pielii înainte de a reuşi să transmită aceste semnale senzoriale la celulele cerebrale ale rozătoarelor, în timpul testelor de laborator.
Cercetătorii s-au folosit de optogenetică, un nou câmp de studiu, ce combină optica şi genetica, în principal bazându-se pe o proteină care are proprietatea de a fi activată sub lumina bleu.
Autorii, Alex Chortos şi Andre Berndt de la Universitatea Stanford California, au publicat acest studiu în revista americană Science.