Dacă nu ați facut vaccinul împotriva COVID, este posibil să aveți mai multe probabilități să fiți implicați într-un accident de mașină, spune un nou studiu al cercetatorilor canadieni. Companiile de asigurări și-ar putea baza modificările primelor de asigurare pe datele de vaccinare, sugerează autorii, scrie Fortune
Acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat luna aceasta în The American Journal of Medicine. În vara anului 2021, cercetătorii canadieni au examinat înregistrările deținute de guvern ale a peste 11 milioane de adulți, dintre care 16% nu făcuseră vaccinul COVID.
Ei au descoperit că persoanele nevaccinate aveau cu 72% mai multe probabilități de a fi implicate într-un accident rutier grav - în care cel puțin o persoană a fost transportată la spital - decât cei care au fost vaccinați . Acest lucru este similar cu riscul crescut de accidente de mașină pentru persoanele cu apnee în somn, dar doar aproximativ jumătate față de persoanele care abuzează de alcool, au descoperit cercetătorii.
Riscul excesiv de accident de mașină prezentat de șoferii nevaccinați „depășește câștigurile în materie de siguranță datorate progreselor ingineriei auto și, de asemenea, impune riscuri și altor utilizatori ai drumului”, au scris autorii.
Desigur lipsa unui vaccin COVID nu înseamnă că cineva va fi implicat într-un accident de mașină. În schimb, autorii cred că persoanele care se opun recomandărilor de sănătate publică ar putea, de asemenea, „neglija regulile de bază privind siguranța rutieră”.
De ce ar ignora regulile rutiere? Neîncrederea în guvern, credința în libertate, concepțiile greșite asupra riscurilor zilnice, „încrederea în protecția naturală”, „antipatia față de regluli”, sărăcia, dezinformarea, lipsa resurselor și convingerile personale sunt motive potențiale propuse de autori.
Descoperirile sunt suficient de semnificative încât medicii de asistență medicală primară ar trebui să ia în considerare consilierea pacienților nevaccinați cu privire la siguranța traficului, iar companiile de asigurări ar putea baza modificările primelor de asigurare pe datele de vaccinare, sugerează autorii.