Organizaţia Mondială pentru Sănătate declară URGENŢĂ INTERNAŢIONALĂ din cauza coronavirusului

30 Ian 2020
Organizaţia Mondială pentru Sănătate declară URGENŢĂ INTERNAŢIONALĂ din cauza coronavirusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat joi că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie ''o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional'', relatează AFP.

''Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe (...). Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China ", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o astfel de urgență.

În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puțin două țări. În al doilea rând, este necesar ca epidemia să impună "un răspuns internațional coordonat".

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, starea de urgență se referă la "o situație serioasă, neobișnuită sau neașteptată".

Declararea stării de urgență duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătății, la o creștere a finanțării în domeniul medical și la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.

De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricții asupra comerțului și libertății de mișcare a populației, cu toate că Organizația Mondială a Sănătății de obicei face tot posibilul pentru a evita restricțiile impuse comerțului.

Totodată, autoritățile naționale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi și în alte spații publice, pentru monitorizarea stării de sănătate a populației.

Recomandările impuse de organizația internațională sunt temporare și vor fi revizuite din 3 în 3 luni.

Din 2009 până în prezent, starea de urgență a fost declarată de 5 ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, în timpul epidemiei de poliomielită din 2014, la epidemia de Ebola din Africa de Vest, din 2014, la epidemia de Zika din 2015-2016 și la cea de Ebola, din 2018.

Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213. Dintre acestea, 204 au fost înregistrate în provincia Hubei, în care se află orașul Wuhan, locul de unde a pornit epidemia.

Soţul unei femei sexagenare care a contractat noul coronavirus din China a fost infectat la întoarcerea sa în Chicago, au anunţat joi autorităţile sanitare americane, citate de AFP.

''Ştim că acest lucru poate părea îngrijorător'', a declarat Robert Redfield, directorul Centrului de Prevenirea şi Control al Bolilor din SUA, însă ''riscul imediat pentru americani este scăzut'', a spus el, subliniind că este vorba despre o contaminare între soţi.

Numeroase ţări nu sunt pregătite să facă faţă epidemiei de pneumonie virală care a debutat în China la sfârşitul lunii decembrie şi s-a extins de atunci în alte 15 ţări, a avertizat joi Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), un organism internaţional de supraveghere cu sediul la Geneva, citat de AFP.

GPMB, un organism independent lansat în 2018 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială, a salutat într-un comunicat ''rapiditatea răspunsului'' manifestat până în prezent de state şi OMS.

De asemenea, GPMB a remarcat ''transparenţa Chinei în ceea ce priveşte schimbul de informaţii'', inclusiv a secvenţei genomului virusului, şi ''colaborarea strânsă între China şi ţările afectate'' de epidemia de pneumonie virală.

GPMB s-a arătat ''îngrijorat, însă, că numeroase ţări nu sunt încă nepregătite'' să facă faţă ameninţării. În acest sens, organismul ''îndeamnă liderii tuturor ţărilor să ia măsuri imediate pentru a se asigura că dispun de capacităţile necesare''.

"Toate statele şi guvernele locale, inclusiv cele care nu au fost afectate, trebuie să aloce urgent resurse pentru consolidarea capacităţilor lor esenţiale de pregătire", a subliniat GPMB adăugând că acestea trebuie să fie în măsură să ''prevină, detecteze, informeze şi să răspundă la epidemie''.

Acest avertisment vine în condiţiile în care OMS se reuneşte de urgenţă joi, pentru a doua oară într-o săptămână, pentru a decide dacă epidemia ''constituie o urgenţă de sănătate publică şi de interes internaţional''.

Bilanţul acestei epidemii a crescut joi la 170 de morţi în China. Numărul pacienţilor infectaţi cu acest virus din familia Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) a crescut la circa 7.700 în China continentală (cu excepţia Hong Kong), depăşind cu mult cifra persoanelor infectate cu SARS în 2002-2003, respectiv 5.327, notează AFP. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră