Pielea se cojeşte, arsuri, usturimi, iritaţii... Sunt câteva dintre neplăcerile expunerii la soare fără o protecţie corectă contra razelor ultraviolete (UV). Specialistul Andreea Has a descoperit principalele greşeli pe care le facem atunci când folosim protecţia solară şi ne sfătuieşte cum le putem evita.
1. Puţină
„Majoritatea persoanelor nu folosesc suficientă cremă de protecţie solară. Nu există o cantitate standard ce trebuie aplicată, căci depinde de textura cremei şi de cel care o foloseşte. Trebuie acoperit tot corpul, iar produsul trebuie masat până intră în piele. Crema de protecţie solară nu se ia pe vârful degetelor şi se pune pe piele, ci se toarnă o cantitate generoasă în palme şi se masează”, ne explică Andreea Has.
Nu uita să te dai cu creamă pe părţile corpului expuse la soare chiar şi atunci când nu eşti la plajă, când eşti în oraş!
2. Expirată
Dacă alte produse mai pot fi folosite şi după data expirării, cremele de protecţie solară conţin ingrediente care îşi pierd proprietăţile în timp. Protecţia solară nu va mai fi eficientă şi, în plus, în ambalajul cremei tale vor pătrunde bacterii şi microbi. Este bine să citeşti cu grijă prospectul şi să o păstrezi în mod adecvat. Nu folosi crema de protecţie solară de pe un an pe altul!
3. Doar produse de make-up care conţin SPF
Un fond de ten 2 în 1, care are şi protecţie solară, poate părea practic, dar asta nu înseamnă că funcţionează. O parte a problemei este cantitatea: puţin fond de ten nu este echivalentul cremei aplicate pe faţă. Mai mult, adesea fondul de ten se şterge până la sfârşitul zilei şi stratul nu e împrospătat, aşa cum ar trebui să faci cu o cremă de protecţie solară.
4. Doar la începutul zilei
Dacă stai la soare, crema de protecţie solară va fi eficientă maximum două ore. Pielea foloseşte ingredientele active ale cremei, iar acestea se termină în timp.Transpiraţia sau apa duce la alterarea şi mai rapidă a cremei. Aplică crema în fiecare oră, aşteaptă câteva minute până crema intră în piele şi apoi intră în apă.
5. Te bazezi pe creme rezistente la apă
Nu există creme sau loţiuni de protecţie solară complet rezistente la apă. Pe baza testelor, s-a dovedit că o cremă de protecţie solară rezistentă la apă este eficientă între 40 şi 80 de minute, după care trebuie aplicat alt strat de cremă.
6. Doar când faci plajă
Dacă e o zi înnorată nu înseamnă că nu mai trebuie să foloseşti crema de protecţie solară. Razele UV pătrund prin nori şi ceaţă şi îţi ard pielea.
7. Factorul de protecţie
Dermatologii recomandă folosirea unei creme cu SPF minimum 30. Asta înseamnă că o cremă cu SPF 60 protejează de două ori mai bine sau ţine de două ori mai mult? Ei bine, nu. O cremă de protecţie solară cu SPF 30, dacă este aplicată în cantitate suficientă, va limita în jur de 96% dintre arsurile cauzate de razele UVB. Pentru creme cu indice superior, diferenţele nu sunt semnificative: aproximatriv 98% pentru cremele cu SPF 50 şi mai puţin de 99% pentru cremele cu SPF 75. Nu există niciun mijloc de a bloca 100% razele UVB.
8. Doar creme de protecţie solară
Cremele de protecţie solară nu te pot proteja 100%. Trebuie să ai capul acoperit, să porţi ochelari de soare şi haine care să te protejeze de ultraviolete.