umărul persoanelor cu vârste peste 60 de ani se va dubla până în 2050, dacă progresul în medicină îi va ajuta mai mult pe oameni să trăiască mai mult, ceea ce impune modificări sociale radicale, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un raport publicat recent.
„Azi, majoritatea oamenilor trăiesc mai mult, inclusiv în ţările cele mai sărace”, spune dr. Margaret Chan, directorul general al OMS. „Dar nu este suficient. Trebuie să facem astfel încât oamenii nu doar să trăiască mai mult, ci să aibă o stare de sănătate bună, să aibă un sens şi să se bucure de demnitate. Dacă asigurăm aceste deziderate va fi bine pentru persoanele vârstnice, dar şi pentru ansamblul societăţii”, subliniază directorul general al OMS.
Bătrâneţea, a doua tinereţe sau o haină grea
Raportul OMS arată că, în general, contrar a ceea ce se crede, foarte puţine date arată că oamenii îmbătrânesc având o stare de sănătate mai bună, comparativ cu cea a generaţiilor precedente la vârsta lor.
« Din păcate, bătrâneţea nu este a doua tinereţe », spune doctorul John Beard, directorul Departamentului pentru bătrâneţe şi calitatea vieţii din cadrul OMS. « Dar bătrâneţea ar putea fi a doua tinereţe. Trebuie să fie », punctează dr. Beard. Sunt vârstnici care trăiesc mult şi au stare de sănătate mai bună, dar ei aparţin, de regulă, categoriilor sociale favorizate.
« Persoanele în vârstă din mediile defavorizate, care trăiesc în ţări sărace, care au perspective limitate şi cele mai puţine resurse sunt, de aseamenea, cele care vor avea, probabil, o stare precară de sănătate şi cele mai mari griji”, punctează dr. Beard.