OMS face această avertizare în condițiile în care numărul personalului medical a crescut cu aproximativ 10% în cursul ultimilor zece ani. Raportul OMS privitor la ultimii indicatori sanitari esențial pentru OMS Regiunea Europa 2015 mai evidențiază că inclusiv medicii din Europa îmbătrănesc: aproape un medic din trei are peste 55 de ani.
Resursele umane sunt piatra unghiulară a sistemului de sănătate în orice țară și planificarea, organizarea și gestionarea personalului medical presupun o colaborare intersectorială la scară mare – acestea sunt temele cheie ale politicii Sănătate 2020, subliniază Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.
Raportul OMS mai evidențiază că numărul medicilor și infirmierilor disponibile este diferit și inegal: în unele țări sunt de cinci ori mai mulți medici, comparativ cu alte țări.
Situația este și mai îngrijorătoare în privința asistentelor și infirmierelor, mai ales că populația Europei este una îmbătrânită. Astfel, sunt țări care dispun de nouă ori mai puține infirmiere comparativ cu alte țări. Potrivit OMS, raportul între infirmiere și medici foarte este diferit de la o zonă la alta a Regiunii Europa, mergând de la mai puțin o infirmieră la un medic în Georgia și Grecia la 4 – 5 infirmiere în Finlanda și Irlanda. Totuși, Europa are un număr apreciabil de medici specialiști.
OMS recomandă creșterea proporției medicilor generaliști în ansamblul necesarului de medici. Pentru a garanta un act medical performant, este necesară creșterea numărului absolvenților unei facultăți de medicină. În ultimii zece ani, proporția femeilor medici a crescut cu patru procente, ajungând la 52%. Aceasta are efecte importante, dat fiind că femeile au tendința de a sta mai puține ore la spital și să aibă o carieră mai scurtă.