OMS cere investigarea de urgență a celor 300 de copii decedați după administrarea unui sirop de tuse

24 Ian 2023
OMS cere investigarea de urgență a celor 300 de copii decedați după administrarea unui sirop de tuse

Organizația Mondială a Sănătății a cerut „acțiuni imediate și concertate” pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate după o serie de decese de copii legate de siropurile de tuse anul trecut. În 2022, peste 300 de copii - în principal cu vârsta sub 5 ani - din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unei leziuni renale acute, în decese asociate cu medicamente contaminate, a anunțat luni OMS într-un comunicat, potrivit The Guardian.

Medicamentele, siropurile de tuse fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilen glicol și etilenglicol. „Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice utilizate ca solvenți industriali și agenți antigel, care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”, a spus OMS.

Pe lângă țările de mai sus, OMS a declarat luni pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece ar putea avea medicamentele la vânzare. A cerut măsuri în cele 194 de state membre pentru a preveni mai multe decese.

„Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diferitele părți interesate cheie implicate în lanțul de aprovizionare medicală să ia măsuri imediate și coordonate”, au transmis reprezentanții. OMS a trimis deja alerte specifice despre produse în octombrie și la începutul acestei luni, cerând ca medicamentele să fie scoase de pe rafturi, pentru siropurile de tuse produse de India’s Maiden Pharmaceuticals și Marion Biotech, care sunt legate de decese în Gambia și, respectiv, Uzbekistan.

De asemenea, a emis un avertisment anul trecut pentru siropurile pentru tuse produse de patru producători indonezieni, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex și PT AFI Pharma, care au fost vândute pe piața internă.

Companiile implicate fie au negat că produsele lor au fost contaminate, fie au refuzat să comenteze în timp ce investigațiile sunt în desfășurare.

OMS și-a reiterat apelul ca produsele marcate mai sus să fie scoase din circulație și a cerut mai mult țărilor să se asigure că orice medicamente de vânzare sunt aprobate de autoritățile competente. De asemenea, a cerut guvernelor și autorităților de reglementare să aloce resurse pentru a inspecta producătorii, a spori supravegherea pieței și a lua măsuri acolo unde este necesar.

Acesta le-a cerut producătorilor să cumpere materii prime numai de la furnizori calificați, să-și testeze produsele mai amănunțit și să țină evidența procesului. Furnizorii și distribuitorii ar trebui să verifice semnele de falsificare și să distribuie sau să vândă numai medicamente autorizate pentru utilizare, a adăugat OMS.

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră