OMS: 10 milioane de oameni sunt expuși riscului de tulburări mintale din cauza războiului

10 Oct 2022
OMS: 10 milioane de oameni sunt expuși riscului de tulburări mintale din cauza războiului

„Invazia rusă a Ucrainei a dus la aproape 600 de atacuri asupra unităților de sănătate ale țării și a afectat sănătatea mintală a oamenilor. Aproape 10 milioane sunt potențial expuși riscului de afecțiuni precum stresul acut, anxietatea, depresia și tulburarea de stres post-traumatic”, scrie Dr. Hans Kluge , șeful Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, citat de La Repubblica

„Cele mai mari nevoi sunt în zonele cele mai grav afectate de conflict, dar populațiile din părți relativ mai sigure ale țării sunt, de asemenea, afectate de anxietate sau tristețe, dificultăți de somn, oboseală, furie și simptome somatice inexplicabile. 

„Toate acestea sunt reacții normale la situații anormale și, pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome se îmbunătățesc în timp, mai ales dacă își pot satisface nevoile de bază și pot avea acces la sprijin” 

Aceste date au fost evidențiate de Hans Kluge , directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, și Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, într-un discurs pe "weforum.org" cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, care este sărbătorită astăzi. 

Pentru a răspunde acestei urgențe, subliniază ei, „Ucraina a intensificat rapid investițiile și furnizarea de servicii de sănătate mintală”, oferind „un exemplu pentru restul Europei”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră