Organismul devine, astfel, intolerabil cu propriile lui celule. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea din Florida au chestionat 30 de persoane, ce prezentau anticorpi ai poliartritei reumatoide, asupra consumului de omega-3. Apoi, au comparat răspunsurile acestora cu cele ale unui grup de 47 de persoane care nu prezentau nici un anticorp.
Am dorit să ştim dacă pacienţii care au un aport mai mare de omega-3 prezintă un risc mai scăzut de poliartrită reumatoidă. Aceasta ne-a permis să constatăm că omega-3 este eficientă pentru blocarea anticorpilor înaintea apariţiei simptomelor de boală, explică profesorul Michael Clare-Salzler, preşedintele Centrului de imunologie şi transplant de la Universitatea din Florida.
În plus, analizele sanguine au arătat că pacienţii purtători ai anticorpilor poliartritei reumatoide erau „în mod semnificativ mai susceptibili” de a avea un nivel al omega-3 mult mai scăzut comprativ cu cel al celorlalte persoane.
Acest studiu este primul care face legătura între aportul de omega-3 şi poliartrita reumatoidă la pacienţii cu risc pentru această boală. Autorii studiului speră să obţină o continuare a finanţării pentru a putea efectua teste pe o perioadă mai lungă şi pe grupuri mai mari de pacienţi, tocmai pentru a avea toate datele care să confirme că o alimentaţie bogată în omega-3 poate preveni poliartrita reumatoidă.