Oficial EMA: Opinia mea personală este că vaccinul AstraZeneca este legat de tromboze. Reacția României

06 Apr 2021 | scris de Istvan Deak
Oficial EMA: Opinia mea personală este că vaccinul AstraZeneca este legat de tromboze. Reacția României

Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile grave de tromboze la persoane imunizate cu acest vaccin. Informația vine de la un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente. „În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul ", a declarat Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

"În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă", spune Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

"Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă", adaugă el, în timp ce EMA se va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

"Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (...) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem ", a spus el din nou.

De câteva săptămâni, au apărut suspiciuni cu privire la posibile reacții adverse grave, dar rare, după observarea la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a cazurilor de tromboză atipică.

Zeci de cazuri au fost deja identificate, dintre care mai multe au dus la deces. În Marea Britanie, au existat 30 de cazuri și șapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate începând cu 24 martie.

Până în prezent, EMA a susținut că "nu este dovedită nicio legătură cauzală cu vaccinul", chiar dacă este "posibil" și că beneficiile vaccinării împotriva coronavirusului depășesc întotdeauna riscurile.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a precizat că autoritățile din România vor aștepta recomandările suplimentare pe care Agenția le va emite în curând. Acesta a precizat că nu se așteaptă la retragerea autorizării vaccinului AstraZeneca, ci la transmiterea unor recomandări suplimentare.

Suntem și noi informați în legătură cu declarațiile oficialului EMA. Aș vrea doar să menționez că nu este finalizată ședința care are loc chiar la acest moment. În urma acestei ședințe vor fi transmise recomandările clare ale EMA. Ne așteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice particulare.

Acest mecanism de evaluare a tuturor reacțiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele și vaccinurile. Este un proces obișnuit și este foarte bine că se întâmplă așa.

Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării de punere pe piață a acestui vaccin. Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise și modificate recomandările din caracteristicile produsului. Noi sperăm, așa cum toată lumea așteaptă să se facă aceste recomandări să avem o sursă clară pe baza căruia să se poată lua decizii. Mesajul este cât se poate de clar, așteptăm recomandările EMA. Sunt implicați toți experții care analiează toate aceste evenimente. În funcție de recomandările EMA, România va adopta toate măsurile încât siguranța fiecărui cetățean să fie prioritară

Toate măsurile adoptate până în prezent au avut în vedere beneficiile vs riscurile și am plecat de la datele științifice disponibile și de la recomandările EMA. Se poate ajunge în orice scenariu„, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră