Acesta ar putea fi pe scurt concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători suedezi de la Institutul Karolinska. Potrivit rezultatelor anchetelor realizate între 2002 şi 2006, publicate, duminica trecută în revista Occupational and Enviroment, 25% dintre persoanele care trăiesc aproape zilnic în zgomot sunt supraponderale. Astfel, circumferinţa taliei se măreşte în medie cu 0,21 cm la fiecare creştere a zgomotului cu 5 decibeli. De precizat că riscul de a lua în greutate este mai mare în cazul femeilor care se confruntă în mod curent cu zgomote.
Un alt aspect interesant stabilit de acest studiu: persoanele expuse la trei surse de poluare sonoră prezintă un risc dublu de obezitate, comparativ cu persoanele care sunt expuse la o singură sursă de zgomot.
Interesantă este explicaţia legăturii dintre obezitate şi zgomotul puternic. Autorii studiului susţin că, atunci când ne confrutăm cu zgomote puternice, de durată, are loc o exacerbare a acţiunii cortizolului, hormon secretat în caz de stres, care provoacă stocarea grăsimilor la nivelul abdomenului. Şi mai este o explicaţie: poluarea sonoră are efecte nefaste asupra metabolismului şi funcţiei cardiovasculare, influenţând calitatea somnului. Or, tulburările de somn modifică obiceiurile alimentare, ceea ce favorizează acumularea de ţesut adipos.