O nouă variantă agresivă a virusului HIV care provoacă SIDA circulă în Belgia și Olanda

07 Feb 2022
O nouă variantă agresivă a virusului HIV care provoacă SIDA circulă în Belgia și Olanda

O variantă agresivă a HIV care duce mai rapid la SIDA și este mai contagioasă decât variantele cunoscute circulă în Belgia și Olanda.

 

Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV care a început să circule în Olanda în anii 1990, o descoperire științifică rară care nu ar trebui să provoace panică, spun ei. Varianta a fost descoperită și în Belgia, relatează joi ziarul De Standaard. „Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a asigurat pentru AFP Chris Wymant, cercetător în epidemiologie la Universitatea din Oxford și autor principal al acestui studiu, publicat joi în revista Science.

În Olanda, cel puțin 100 de persoane au fost infectate cu această variantă de HIV care distruge celulele esențiale ale sistemului imunitar de două ori mai repede decât alte variante de HIV. Lăsată netratată, poate duce la infecții care pun viața în pericol după unul până la doi ani.

Noua variantă a HIV este mai virulentă și mai contagioasă, scriu cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford în revista Science. Concentrația virusului în sângele purtătorilor este de o mie de ori mai mare decât în ​​mod normal. Dar nu este rezistent la tratament. Dacă tratamentul antiviral începe rapid după diagnostic sau contaminare, prognosticul este la fel de bun ca în cazul contaminării „clasice”.

Dar această descoperire ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care virusul HIV, la originea bolii SIDA, atacă celulele, subliniază AFP.

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă, doar patru dintre ele în afara Olandei (în Belgia și Elveția).
Majoritatea erau bărbați care întrețin sex cu alți bărbați, de vârstă similară celor infectați cu virusul în general.

Varianta s-a dezvoltat la sfârșitul anilor 1980 și 1990 și a fost transmisă mai rapid în anii 2000. Probabil din cauza eforturilor olandeze de a controla boala, aceasta a fost în declin din 2010.

A fost numită „varianta VB”, pentru „varianta virulentă a subtipului B” -- cel mai comun subtip din Europa.

Virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoană infectată are o versiune ușor diferită a acestuia, ceea ce de cele mai multe ori nu contează.

Dar varianta descoperită are peste 500 de mutații. "Găsirea unei noi variante este normală, dar găsirea unei noi variante cu proprietăți neobișnuite nu este. Mai ales cu virulență crescută", a spus Chris Wymant.

„Rezultatele noastre evidențiază importanța (...) accesului regulat la teste pentru persoanele cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament inițiat imediat după aceea”, a subliniat într-un comunicat epidemiologul Christophe Fraser, co- autorul studiului.

Sursa: La Libre

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră