Cercetătorii au efectuat studii pe un lot format din 31 de femei şi 81 de bărbaţi cu vârste între 25 şi 75 de ani, cu risc ridicat de diabet tip 2. Participanţii au format două grupe. Prima grupă a beneficiat de un regim cu puţine calorii şi de recomandări ale nutriţioniştilor. A doua grupă a urmat un regim fără restricţii calorice şi fără sfaturi din partea specialiştilor. În fiecare grupă, unor participanţi la studiu, desemnaţi la întâmplare, li s-a cerut să introducă în dieta zilnică 56 de grame de nuci. Restul participanţilor au exclus din dietă nucile timp de şase luni.
La finalul studiului, cercetătorii au constatat o scădere semnificativă a colesterolului rău şi a nivelului global al colesterolului la persoanelor care au mâncat nuci. Şi tot la această categorie de participanţi la studiu s-a mai constatat o îmbunătăţire a funcţionării peretelui vaselor de sânge, aspect esenţial în transportul oxigenului şi al dioxidului de carbon în sânge şi ţesuturi. Totuşi, o reducere a nivelului colesterolului a fost observată şi la participanţii care nu au mâncat nuci în fiecare zi, însă nu le-au eliminat total din alimentaţie. În acest caz, specialiştii spun că mai degrabă este efectul placebo.
La participanţii din ambele grupe nu s-a obsevat nici o îmbunătăţire din punctul de vedere al presiunii sanguine, al nivelului glucozei sau a colesterolului bun (HDL). Beneficiile sunt explicate prin acizii graşi, vitaminele şi mineralele pe care le conţin nucile din belşug. Totuşi, trebuie să reţinem că nucile sunt foarte bogate în calorii, motiv pentru care nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu mâncăm cantităţi mari, tocmai pentru a nu lua în greutate.
De altfel, acest studiu arată că la persoanele care au consumat nuci şi, de asemenea, au avut o alimentaţie fără restricţii calorice, s-a constata o creştere semnificativă a masei de ţesut adipos. Dimpotrivă, la persoanele cu consum moderat, supravegheat, cercetătorii au observat o reducere a dimensiunii taliei.