Cele două companii spun că testarea vaccinului pe 150 de persoane cu melanom în același timp cu administrarea medicamentului pentru cancer Keytruda a redus riscul ca cancerul să reapară sau să moară cu 44%, scrie BFMTV.
Laboratoarele americane Moderna și Merck au anunțat marți rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul lor cu ARN mesager în curs de dezvoltare împotriva cancerului de piele, atunci când este administrat în combinație cu un medicament anticancer.
Într-un studiu efectuat pe aproximativ 150 de persoane cu melanom, administrarea vaccinului împreună cu medicamentul pentru cancer Keytruda a redus cu 44% riscul de reapariție a cancerului sau ca pacientul să moară, în comparație cu persoanele tratate numai cu anti-cancer.
„Pentru prima dată, am demonstrat potențialul ARN-ului mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat într-un comunicat de presă Stéphane Bancel, șeful Moderna.
Faza 3 de test în 2023
Moderna și Merck, cunoscute sub numele de MSD în afara Americii de Nord, plănuiesc să publice în curând rezultatele complete ale studiului, ale cărui rezultate nu au fost încă evaluate de către colegi. De asemenea, ei intenționează să lanseze așa-numitele studii de fază 3 în 2023, adică pe un număr mult mai mare de pacienți.
Tehnologia Messenger ARN s-a dovedit cheia în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Moderna făcuse o apariție senzațională pe piața farmaceutică fiind printre primii, alături de Pfizer-BioNTech, care a oferit un vaccin împotriva Covid-19 folosind ARN mesager. Această tehnologie este considerată promițătoare în lupta împotriva multor alte boli. Medicamentul pentru cancer Keytruda este deja autorizat singur în Statele Unite.
Vaccinul dezvoltat pentru melanom este „personalizat”, „proiectat și produs pe baza semnăturii mutaționale unice” identificată pe tumora pacientului, explică declarația. În cadrul studiului, pacienții au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora înainte de a primi tratament - până la nouă doze de vaccin.
Aproximativ 325.000 de cazuri noi de melanom au fost diagnosticate în 2020 la nivel mondial, potrivit comunicatului. Cele două companii americane au anunțat în octombrie că au încheiat un acord pentru dezvoltarea și comercializarea în comun a acestui vaccin împotriva cancerului de piele. Ei plănuiesc să împartă costurile și beneficiile potențiale.