Mihaela Bilic: sfaturi pentru o alimentație sănătoasă de Sărbători

26 Dec 2022
Mihaela Bilic: sfaturi pentru o alimentație sănătoasă de Sărbători

În emisiunea moderatoarei de la Europa FM, celebra nutriționistă a transmit câteva sfaturi legate de mesele din aceste zile de sărbătoare. Aceasta a dorit să interacționeze și cu ascultătorii săi și a transmit câteva trucuri pentru a elimina caloriile din mesele de Crăciun.

Dr. Bilic ne explică cum ar trebui să consumăm salata de boeuf pentru a putea fi mai ușor digerată de organism. Secretul este în reducerea cantității de maioneză. Legumele sunt extrem de recomandate în această perioadă, carnea de vită din salată putem să o înlocuim cu carne de pui, curcan sau chiar de porc.

În privința sarmalelor ne sfătuiește să folosim carnea din pulpa de porc pentru că nu conține atât de multă grăsime, iar varza murată ajută foarte mult la digestie. În cărțile de nutriție, carnea de porc este considerată carne albă și nu este atât de periculoasă.

Piftia este extrem de recomandată și nu avem limită de cantitate, conform dr. Bilic deoarece conține carne fiartă, iar gelatina plină de colagen este extrem de benefică organismului. Dacă în cazul piftiei putem consuma cât dorim, 2-3 linguri maxim putem mânca din salata de boeuf.

În cazul în care ești gurmand și nu te poți abține de la toate bunătățile de pe masa de Crăciun, ar fi bine să ții cont de anumite recomandări.

„Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie? Iată câteva recomandări care pot face diferența.

Spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate, însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară. O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii.”

Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți în aer liber și să vă mișcați. Preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă, ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii.

Despre friptură Mihaela Bilic a recomandat să fie consumată dacă este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem. Conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată. Dacă vreți să rămână prietena siluetei, nu o mâncați cu pâine sau cartofi, ci puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături.”

Grăsimea de la vită, oaie, capră conține mult mai mulți acizi grași saturați și este mult mai dăunătoare organismului decât grăsimea de la porc. De aceea este recomandat să nu cumpărăm carnea gata tocată, ci să alegem o bucată și să ne alegem și cantitatea de grăsime pe care ne-o dorim.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră