Două cazuri de meningită cu virusul West Nile, transmis de țânțari, au fost confirmate recent în județul Buzău. Există suspiciunea în al treilea caz, analizele fiind trimise la laboratorul central din Capitală. "Au fost semnalate două cazuri de meningită cu virus West Nile, un tânăr din municipiul Buzău și o bătrână din comuna Amaru.
Bolnavii au fost internați și tratați în spital, iar aceștia sunt în afara oricărui pericol", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, inspectorul principal Mihaela Voineagu. În urma celor două cazuri confirmate de meningită transmisă prin înțepătura de țânțar, DSP Buzău a sesizat DSVSA, Primăria municipiului Buzău și Centrul de Transfuzii Sanguine din localitate întrucât, timp de o lună de zile, nici o persoană care domiciliază în zonele de unde provin bolnavii nu mai poate dona sânge.
Simptome şi prevenire
Virusul West Nile are o perioadă de incubaţie între 3 şi 14 zile. În faţa acestui virus, răspunsul este diferit, decisiv fiind capacitatea sistemului imun de a face faţă atacului viral. Astfel, mai rar, pot apărea simptome severe de meningită/encefalită cu febră mare, dureri de cap, rigiditatea gâtului, stare de deprimare, dezorientare, slăbiciune musculară, pierderea vederii, comă, paralizie. Recuperarea este lungă, unele efecte neurologice putând fi permanente.
În forma moderată, simptomele sunt: febra, durere de cap, greaţă şi vărsături, diaree, urticarie. Dar sunt şi persoane - majoritatea – infectate cu virusul West Nile, care nu prezintă nici un simptom.
Trebuie reţinut că nu există un tratament specific pentru virusul West Nile şi de aceea importantă este prevenirea infectării prin folosirea substanţelor anti-ţânţari.
De asemenea, se recomandă prezentarea de urgenţă la medic în cazul apariţiei simptomelor de infecţie.