Agentia Nationala a Medicamentului: Un medicament contra sclerozei multiple prezinta risc de leucoencefalopatie

15 Mai 2015
Agentia Nationala a Medicamentului: Un medicament contra sclerozei multiple prezinta risc de  leucoencefalopatie
 Agenția Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency, EMA) a demarat reevaluarea medicamentului Tysabri (natalizumab), utilizat în tratarea sclerozei multiple, intrucat exista riscul cunoscut de aparitie a leucoencefalopatiei multifocale progresive (LMP), asociat cu acest medicament, anunta Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).
LMP este o infectie cerebrala rara, determinata de virusul John Cunningham (JCV), cu simptome ce pot fi similare celor intalnite in atacul de scleroza multipla si care poate duce la invaliditate severa sau deces.
Este cunoscut deja ca riscul de aparitie a LMP creste proportional cu durata de administrare a medicamentului Tysabri, in special la pacientii tratati de-a lungul unor perioade care depasesc doi ani.
Totodata, riscul de aparitie a LMP este mai mare si in cazul utilizarii, anterior tratamentului cu medicamentul Tysabri, a unor medicamente imunosupresoare (medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar) sau in cazul pacientilor cu rezultat pozitiv la testarea anticorpilor impotriva virusului care determina aparitia LMP (semn de posibila prezenta a virusului in organism). Comunicatul ANM precizeaza ca sunt dovezi stiintifice privitoare la LMP, care par sa indice necesitatea revizuirii metodelor utilizate pentru calcularea riscului aparitiei LMP.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră