Medicamentele folosite pentru reducerea acidităţii gastrice măresc cu 16%-21% riscul cardiac

12 Iun 2015
Medicamentele folosite pentru reducerea acidităţii gastrice  măresc cu 16%-21% riscul cardiac
Despre medicamentele antiacide, prescrise pentru atenuarea stimptomelor induse de mărirea acidităţii sau a arsurilor stomacale se ştia că favorizează apariţia carenţei de vitamină B12, o vitamină esenţială pentru buna funcţionare a creierului şi sistemului nervos.

Un nou studiu demonstrează că aceste medicamente, numite inhibitori de pompă de  proton (IPP), ar fi cauza măririi riscului cardiac cu 16%-22%.

Un risc care se extinde şi la alte persoane nu numai la cele care deja prezintă „un risc major”, cum sunt persoanele în vârstă. „ Probabil, aceste medicamente nu sunt chiar atât de sigure aşa cum credem noi”, comentează doctorul Nicholas Leeper, profesor de chirurgie cardiovasculară la Universitatea Stanford, principalul autor al acestui studiu.

În lume, medicamentele antiacide sunt printre cele mai prescrise. Cercetătorii estimează că ele fac obiectul a aproximativ 113 milioane de prescripţii medicale, într-un an, la nivel mondial.

În general, medicamentele antiacide sunt considerate eficiente şi fără efecte secundare. Cu excepţia persoanelor care iau anti-coagulantul plavix, precizează cercetătorii, al căror studiu a fost publicat recent în revista americană Plos One.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră