Tratarea cancerului cu medicamente contra diabetului și hipertensiunii

29 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Tratarea cancerului cu medicamente contra diabetului și hipertensiunii

Metformin este un medicament prescris pentru tratarea diabetului de tip 2 (antidiabetic oral). Medicamentul are efect hipoglicemiant și prezintă proprietăți anti-canceroase. Doza terapeutică obișnuită este, totuși, foarte mică pentru a lupta în mod eficient contra cancerului. Dar echipa de cercetare, coordonată de profesorul Michael Hall de la Universitatea din Basel, a făcut o descoperire neașteptată: medicamentul contra hipertensiunii, sirosingopina, potențează eficiența metforminei, medicamentul contra cancerului, citat de site-ul topsante.

Această combinație programează celulele maligne să se sinucidă.

În doze mai mari, medicamentul contra diabetului inhibă creșterea celulelor maligne, dar, totodată, induce efecte secundare nedorite. În consecință, cercetătorii au examinat mai multe medicamente pentru a afla dacă ele pot ameliora acțiunea anti-cancer al metforminei și, astfel, s-a ajuns la medicamentul contra hipertensiunii. Așa cum arată studiul, asocierea celor două medicamente ar fi eficientă în cazul mai multor forme de cancer.

De exemplu, în eșantioanele prelevate de la pacienți afectați de leucemie, noi am observat că aproape toate celulele tumorale au fost distruse de această combinație de medicamente, folosite în doze care nu au efecte toxice asupra celulelor normale, explică Don Benjamin. Și efectul a fost limitat strict la nivelul celulelor maligne. În același mod, celulele sanguine ale donatorilor sănătoși erau insensibile la tratament.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră