13 pacienţi, inclusiv cei trei care au murit, s-au infectat într-un spital important din Londra în timp ce alţi 34 au fost identificaţi ca purtători ai ciupercii. Aceasta se numeşte Candida auris şi a fost descoperită prima dată în Japonia, în 2009, în urechea unui pacient.
De atunci s-a răspândit rapid în mai multe ţări, fiind prezentă în Africa de Sud, Kuweit, India, Pakistan, Colombia, Venezuela şi Coreea de Sud. Studiile globale arată că 6 din 10 persoane infectate cu această ciupercă mor, deşi nu s-a putut demonstra dacă fungul provoacă moartea.
Responsabilii din Sănătate sunt îngrijoraţi mai mult de faptul că superciuperca se transmite în spital, între pacienţi. Aceasta s-a dovedit rezistentă la tratamentele antifungice administrate celor trei pacienţi.
Renumitul spital Royal Brompton a admis vineri că luna trecută a fost nevoit să-şi închidă secţia ATI pentru aproape 2 săptămâni, pentru dezinfecţie. Pacienţii infectaţi au murit din cauza unor insuficienţe multiorgan.
Spitalul a transmis că nu a putut determina dacă infecţia a contribuit sau nu la decesul pacienţilor al căror sistem imunitar a fost grav afectat. În ciuda curăţeniei profunde şi a transferării pacienţilor într-o unitate din vestul Londrei, contaminarea cu superciuperca se menţine.
Serviciul public de sănătate din Anglia (PHE) a lansat o avertizare de urgenţă în Marea Britanie privind această superciupercă, avertizând că la nivel global, aceasta s-a dovedit rezistentă la cele mai trei uzitate tratamente antifungice.
Candida auris face parte din aceeaşi familie cu ciuperca care provoacă aftele. Dar în timp ce aceasta ajunge în gură şi organele genitale, C.auris pătrunde în tractul urinar şi cel respirator, iar de aici trece în sânge.