Se știe că acest tip de leziuni sunt urmate, frecvent, de paralizie, dar și de deces. Cercetătorii americani, printre care Kenneth Poss, profesor de biologie celulară la Universitatea din Duke (SUA), au studiat peștele-zebră de mici dimensiuni, o specie care trăiește în India, folosit, în toată lumea pentru studii de laborator. Peștele-zebră (zebra fish) are în comun cu omul un mare număr de gene.
Cercetătorii au studiat măduva spinării a acestor pești și au observat că, atunci când suferă unele leziuni, se declanșează, în mod natural, un proces reparator. Studiul, publicat în revista americană Science, oferă și explicații; celulele aflate la marginea zonei lezate se protejeză și acoperă golul creat prin tramatismul coloanei vertebrale. Celulele nervoase se dezvoltă în
continuare, aproximativ circa opt săptămâni după tramatism, vindecarea fiind totală.
Evident, se pune întrebarea dacă acest proces este valabil și în cazul omului.
Se știe că acești pești împart cu oamenii multe gene, printre care CTGF. Cercetătorii au introdus versiunea umană a CTGF în peștele-zebră pe o leziune a măduvei. Surpriza a fost că țesuturile s-au regenerat, micile ființe acvatice redobândindu-și mobilitatea.
Totuși, specialiștii estimează că această proteină magică nu este suficientă, în așa fel încât ea singură să asigure regenerarea măduvei spinăii la om.