Cercetarea evidențiază faptul că un scenariu cu rezistență antimicrobiană ridicată (RAM) - situație în care antibioticele și medicamentele antimicrobiene nu mai tratează infecțiile în modul corespunzător - ar putea conduce la situația în care țările cu venituri reduse pot pierde mai mult de 5% din PIB și pot introduce în situația de sărăcie extremă 28 de milioane de persoane până în 2050, în general în țările în curs de dezvoltare. Spre deosebire de criza financiară din anul 2008, nu există perspective de revenire ciclică pe termen mediu, deoarece impactul costisitor al RAM ar persista, se precizează în raportul BM.
„Amploarea și natura acestei amenințări economice ar putea anula câștigurile cu greu obținute ale dezvoltării și ne pot îndepărta de obiectivele noastre de eradicare a sărăciei extreme și de consolidare a prosperității împărtășite”, a declarat Jim Yong Kim, Președintele Grupului Banca Mondială. „Costul inacțiunii este inacceptabil - în special în ceea ce privește cele mai sărace țări. Trebuie să schimbăm urgent cursul pentru a evita această potențială criză.”
Vezi aici principalele constatări ale raportului care au la bază prognozele Grupului Banca Mondială cu privire la economia globală pentru perioada 2017-2050.