Începeți ziua fără micul dejun? Rezultatul: dublarea riscului de boală cardiacă!

03 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Începeți ziua fără micul dejun? Rezultatul: dublarea riscului de boală cardiacă!

A sări peste micul dejun sau a mânca insuficient și dezechilibrat la începutul zilei dublează riscul de ateroscleroză, adică îngroșarea peretului arterelor, ceea ce poate fi fatal, potrivit unui studiu publicat luni, 2 octombrie, în Journal of the American College of Cardiology, semnalează un articol publicat în Huffington Post.
Cercetătorii au descoperit leziuni provocate arterelor înainte de apariția simptomelor sau evoluția bolii. Potrivit autorilor acestui studiu, descoperirea lor ar putea reprezenta un mod important de a lupta contra bolilor cardiovasculare, care sunt la originea unui număr alarmant de decese la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, în lume, în 2015, aproape 17,7 milioane de persoane au decedat din cauza bolilor cardiovasculare.

”Persoanele care neglijează sistematic micul dejun au probabil și un stil de viață care, în ansamblu, nu este sănătos”, subliniază Valentin Fuster, directorul spitalului Mount Sinai Heart și redactorul șef al Journal of the American College of Cardiology.
Studiul dovedește că acesta este un obicei dăunător pe care oamenii îl pot modifica foarte ușor și, astfel, pot să-și reducă riscul de boală cardiacă, mai spune Valentin Fuster.

Stil de viață

Cercetătorii au analizat, timp de șase ani, circa 4.000 de angajați în birouri, cu vârstă medie, din Spania. 25% dintre aceștia aveau un mic dejun bogat, însemnând cel puțin 20% din totalul caloriilor zilnice. Dar majoritatea (70%) aveau între 5% și 20% din totalul caloriilor zilnice la micul dejun și 3% nu mâncau nimic sau aproape nimic. De altfel, acest ultim grup avea și alte obiceiuri alimentare nesănătoase și o prevalență mai mare a factorilor de risc cardiovascular, precizează autorii studiului. De asemenea, aceste persoane aveau circumferința taliei mai mare, indicele de masă corporală peste normal, nivelul tensiunii arteriale, lipidelor și glucozei peste valorile normale.

Depozite de grăsimi

Folosind ultrasunetele pentru a descoperi eventuale depozite de grăsime pe artere sau semne precursoare ale bolii, cercetătorii au remarcat că persoanele care beneficiază sub 5% din aportul caloric zilnic recomandat prezentau de două ori mai multe acumulări de grăsimi în artere comparativ cu persoanele care au un dejun bogat în calorii.

Persoanele care încep ziua fără micul dejun fac acest lucru crezând că astfel vor pierde în greutate. Din păcate, în cursul zilei, aceste persoane au tendința de a mânca mai mult și dezechilibrat.

A sări peste micul dejun poate provoca dezechilibre hormonale și alterarea ritmurilor cicardiene, avertizează Prakash Deedwania, profesor de medicină la Universitatea California, într-un editorial din Journal of the American College of Cardiology.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră