Cercetătorii americani cred că este posibilă manipularea proceselor de cicatrizare astfel încât pe piele să nu mai rămână nicio urmă, transmite site-ul futurasante.
Este vorba de cicatricile lăsate pe piele după o intervenţie chirurgicală sau un accident. Ţesutul cicatriceal are un aspect diferit de restul pielii, deoarece el nu mai conţine celule grase (adipocite) sau foliculi pilosi (formaţiune anatomică în formă de sac, care înconjoară rădăcina firului de păr).
În locul acestora, se formează miofibroblaste. Adică, se petrece acelaşi lucru ca în cazul pielii îmbătrânite, care pierde din adipocite, ceea ce provoacă apariţia ridurilor. Totuşi, cercetătorii americani spun că este posibilă regenerarea pielii. George Cotsarelis de la Universitatea Pennsylvanie explică pentru Science Alert: Putem manipula vindecarea rănilor astfel încât să ducă la regenerarea pielii în locul cicatrizării acesteia.
Secretul este de a regenera mai întâi foliculul pilos. După aceasta, se vor regenera adipocite, răspunzând la semnalele acestor foliculi.
Cercetătorii au descoperit că miofibroblastele existente pot fi convertite în adipocite. Până acum, se credea că numai amfibienii şi peştii sunt capabili de o asemenea conversie. Cercetătorii bănuiau că creşterea foliculului pilos este asociată cu cea a adipocitelor în piele, care se regenerează. Astfel, cercetătorii au provocat creşterea acestor foliculi în ţesutul cicatriceal al rozătoarelor şi în eşantioane de piele prelevate de la om, cultivate în laborator.
Potrivit rezultatelor publicate în Science, foliculii eliberează o proteină semnal, BMP (Bone Morphogenetic Protein), care converteşte miofibroblastele în adipocite. Dacă foliculii sunt implantaţi la nivelul plăgii, noua piele produsă nu va fi diferită de pielea preexistentă.
Deci este posibil ca, în viitor, aceste rezultate să poată fi analizate în cadrul unui test clinic, în care BMP şi miofibroblastele să fie manipulate, astfel încât să se ajungă la vindecarea rănilor, fără ca acestea să mai lase urme pe piele.