La Congresul American Society of Clinical Oncology (Chicago, 29 mai-2 iunie), oncologii mizează pe imunoterapie în lupta cu cancerul

30 Mai 2015
La Congresul American Society of Clinical Oncology  (Chicago, 29 mai-2 iunie), oncologii mizează pe imunoterapie în lupta cu cancerul
 Imunoterapia, metodă care se bazează pe reacţia sistemului imunitar, este în centrul atenţiei la congresul anual de oncologie de la Chicago (29 mai-2 iunie a.c.) al American Society of Clinical Oncology (ASCO), transmit corespondenţii la acest eveniment pentru Science et Avenir.  

La Congresul ASCO 2015 sunt prezentate 5.000 de studii şi participă  30.000 de specialişti. Din Europa, Franţa s-a înscris cu 450 de comunicări, urmată de Germania cu 408 şi Italia cu 363. Armele anti-cancer sunt din ce în ce mai complexe, administrate din ce în ce mai precoce, adesea sub formă de combinaţii, şi sunt din ce în ce mai scumpe, consideră prof. Agnes Buzin, preşedintele Institutului Naţional al Cancerului din Franţa, referindu-se la terapiile anti-cancer. Sunt terapii inventate în marile laboratoare farmaceutice, foarte sofisticate, cu nume greu de pronunţat şi extrem de costisitoare. Dar vedeta acestui celebru congres este, fără nici o îndoială, imunoterapia, ultima armă contra cancerului, despre care s-a discutat inclusiv la precedentele congrese ale ASCO.

Imunoterapia constă în activarea sistemului imunitar, mai precis a limfocitelor T, astfel încât să atace mai eficient celulele tumorale. Imunoterapia s-a dovedit eficientă în cancerele grave ale pielii (melanoame), demonstrează un amplu studiu internaţional. Dar pielea nu este singurul organ care poate beneficia de imunoterapie. La ora actuală, se testează imunoterapia în cancere ale vezicii, ORL, colon, ficat.

Principiul imunoterapiei : În mod normal, celulele maligne sunt distruse de celule sistemului nostru imun. Dar unele celule maligne reuşesc să se ascundă, secretând la suprafaţă proteine (de exemplu, PD-1 şi CTLA-4). Aceste proteine ajută celulele canceroase să devină invizibile pentru limfocite, care, în mod normal, au misiunea de a le distruge. Rezultatul: cancerul se poate extinde. Imunoterapia constă în inhibarea acţiunii acestor proteine. Două molecule şi-au dovedit eficienţa: pembrolizumab ţinteşte receptorul PD1 şi ipilimumab, receptorul CTLA-4. În ambele cazuri, celulele maligne devin vizibile pentru sistemul imun, care poate să-şi facă treabă, adică să le distrugă.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră