Imunitatea colectivă nu este o soluție unanim acceptată, dar „blocajele și izolarea nu fac decât să amâne problema”

18 Oct 2020 | scris de A.V.
Imunitatea colectivă nu este o soluție unanim acceptată, dar „blocajele și izolarea nu fac decât să amâne problema”

„A lăsa Covid-19 să circule liber în societate nu este o opțiune”. Asta a spus Organizația Mondială a Sănătății despre controversata strategie de imunitate de grup.

Oamenii de știință din întreaga lume tocmai au susținut aceste afirmații într-un articol publicat în The Lancet, citat de smartradio.ro.

Doi medici din Belgia dezbat optiunile: Jean-Christophe Goffard, directorul departamentului de medicină internă și șeful unităților Covid-19 din Bruxelles, și Pierre-François Laterre, șeful departamentului de terapie intensivă la Clinicile Universitare Saint-Luc.

Izolarea persoanelor expuse riscului… și promovarea imunității la ceilalti
Pierre-François Laterre își explică poziția: „În așteptarea unui vaccin care, după cum știm, nu va veni imediat, trebuie să găsim soluții. Blocajele, izolarea, amână problema [… ] Propunerea este să protejăm persoanele cu risc – în ultimele săptămâni a existat o mare contaminare transgenerațională – aceste persoane trebuie protejate „.

„Imunitatea colectivă propusă de unii vine cu un preț de plătit: decese în număr semnificativ înainte de a ajunge la procentul necesar, 60-70% din populație să fie infectată”, continuă șeful departamentului de terapie intensivă de la Cliniques Universitaires Saint-Luc care este în favoarea unei forme de izolare a persoanelor cu risc până la vaccin, în același timp promovând imunitatea în grupurile mai tinere, „despre  care știm că au un risc scăzut de a dezvolta forme severe de Covid -19 sau chiar de a muri, chiar aproape de zero „, spune el.

3,5% din populație cu un risc ridicat neidentificabil
Jean-Christophe Goffard nu împărtășește această viziune: „Imunitatea colectivă, dacă o lăsăm să acționeze acum, este ca o selecție naturală”, explică șeful unităților Covid-19 de la spitalul Erasme. „Este vorba despre selectarea persoanelor cu risc ridicat identificabil, adică a persoanelor în vârstă, obeze, hipertensive, dar a lăsa să moară pe cei care prezintă un risc ridicat neidentificabil, adică 3,5% din populație, conform uneia dintre ultimele noastre publicații. Există, de asemenea, 10-15% din populație care au probleme cu autoanticorpii, ceea ce îi pune și pe aceștia în categoria de risc”.

„Există acest concept de mortalitate acceptabilă”, continuă el, „Și care este pragul? Este evident o noțiune etica foarte dificil de apărat și mai ales că nu suntem siguri că imunitatea dobândită va fi durabilă și că va face posibil controlul epidemiei”. În plus, „izolarea persoanelor cu risc crescut este, de asemenea, stigmatizarea și excluderea lor din societate”, a spus el.

Care este pragul de mortalitate? Ce tip de imunitate?
Nu este clar ce tip imunitate conferă o eventuală infectare. Coronavirusul poate reinfecta persoanele deja vindecate, ca și alte coronavirusuri sezoniere, dar nu se știe cât de des. „Reinfectările rămân excepționale și este foarte important să documentăm în continuare toate aceste cazuri”, observă Jean-Christophe Goffard. „Numai așa putem determina dacă imunitatea va fi valabilă pe termen lung. Acest virus este deosebit, modifică imunitatea înnăscută, spre deosebire de alte coronavirusuri care au creat pandemii. Încă nu știm nimic despre un virus care e aici doar de un an”.

„Durabilitatea imunității pune într-adevăr o problemă”, continuă Pierre-François Laterre, care adaugă: „Vedem un anumit număr de oameni care nu se infectează, dar al căror test PCR devine pozitiv din nou trei luni mai târziu, când au fost re-expuși. Trebuie să facem distincția între reinfecții și teste pozitive. Acest lucru arată că navigăm încă în necunoscut. Ceea ce înseamnă, de asemenea, că vaccinul poate pune o problemă „, concluzionează el.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră