Atenție la șervețelele pentru bebeluși! Pot provoca iritații, eczeme...

14 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Atenție la șervețelele pentru bebeluși! Pot provoca iritații, eczeme...


Șampoane, loțiuni, lapte de corp, șervețele și alte cosmetice... Sunt produse destinate igienei bebelușilor, ce conțin substanțe chimice cu potențial periculos sau alergeni, susține WECF într-un studiu. ONG-ul a testat 341 de cosmetice pentru bebeluși în iulie și august 2015, comercializate în farmacii, supermarket și în magazine cu produse bio din Franța.

Pe bază de studii științifice și evaluări ale autorităților sanitare din Uniunea Europenă și Franța, WECF a clasat ingredientele din aceste produse în trei categorii.

Rezultatele anchetei arată că 299 de produse din cele 341 analizate conțin ingrediente cu risc ridicat. A fost găsit un alergen de contact (metilizotiazolinona sau MIT) în 19 produse, din care 7 tipuri de șervețele; o substanță bănuită de efecte toxice asupra reproducerii; (fenoxietanol) în 54 de produse, dintre care 26 de șervețele; parfumuri în 226 de produse, asociate cu risc de alergii, precizează WECF.

Încă din decembrie 2012, Societatea franceză de dermatologie avertiza că MIT, foarte folosită în produsele cosmetice, ce înlocuiește parabenii, provoacă iritații și eczeme.

În septembrie 2014, Comisia Europeană a impus reducerea folosirii MIT, fără interzicerea totală.

WECF a mai găsit 4 ingrediente sau tipuri de ingrediente, clasate cu risc moderat, în 18 de produse: EDTA, un compus foarte prezent în șampoane și produse de baie; sulfați, în spumante de baie cu potențial iritant; uleiuri minerale contaminate cu impurități.

EDTA a fost depistat în 87 de produse de igienă, din care 30 de șervețele; sulfați în 50 de produse, în majoritate produse de baie, șampoane; uleiuri minerale, în 30 de produse, în special creme și loțiuni; nanoparticule, în 14 produse de protecție solară.

Studiul mai arată că ingredientele incriminate se găsescă mai ales în șervețele. Este îngrijorător. Șervețelele sunt foarte folosite, deoarece sunt practice, nu se spală și sunt ușor de transportat, spune Elisabeth Ruffinengo, responsabil cu proiectele sănătate-mediul înconjurător în cadrul WECF. Alifia este singurul produs care nu conține nici o substanță cu risc ridicat, a mai precizează Élisabeth Ruffinengo.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră