Coliziunea de la Puisseguin-Gironde (Franţa) în care 43 de persoane au murit. O catastrofă care impune cu rapiditate identificarea victimelor. Franceinfotv face un inventar al metodelor care sunt folosite în aceste circumstanţe. În cazul unor accidente grave, cu multe victime, identificarea se face prin metode speciale. Identificarea prin analizarea dinţilor este una dintre metodele cele mai eficiente. La această metodă se adaugă imaginea amprentelor digitale sau desenele irisului ocular, forma dinţilor şi implantele în maxilare...Toate sunt elemente caracteristice fiecărui individ, folosite pentru identificarea acestora în cazul unor accidente rutiere, feroviare etc. cu multe victime.
Implantele în maxilar este o metodă care prezintă două avantaje: în primul rând, medicii dentişti păstrează în arhivele lor radiografiile pacienţilor, în al doilea rând, dinţii, ca şi scheletul, nu se descompun de pe o zi pe alta şi nu se distrug în incendiu. Dar , evident, este nevoie ca persoanele respective să fi avut radiografii la medicul dentist curant, ceea ce este mai rar, în special în cazul copiilor. În aceeaşi ordine de elemente se află protezele sau pacemakers, care facilitează în mod considerabil identificarea, mai ales că puţine dintre victime este de crezut că au asemenea dispozitive.
În cazul în care corpul victimei este relativ intact, este posibilă analiza genetică (ADN). Identificare se poate face comparând cu amprenta genetică a victimei sau cu cea a unor persoane din familia biologică a acesteia (părinţi, fraţi sau surori...). În acest caz, sunt implicate mai mulţi membri ai familiei apropiate pentru a se exclude confuziile.
Şi alte elemente de anchetă pot ajuta la identificarea victimelor. De exemplu, dacă pesoanele au decedat într-un accident de vechicul şi acestea aveau locuri rezervate, numărul locului furnizează indicii asupra identităţii victimei. Dar, atenţie, este un indiciu relativ, deoarece pasagerii pot foarte bine să schimbe locurile între ei. Semne particulare – tatuaje, cicatrici -, chiar şi informaţii vestimentare (culoare, fibre textile) pot ajuta la descoperirea victimelor.
În cazurile mai rare, de catastrofe aeriene, medicii legişti investighează metru cu metru zona unde s-a prăbuşit avionul. Cel mai mic fragment de corp este folosit pentru identificarea victimelor.