Consumul de mezeluri este generator de cancere, iar cel de carne roşie probabil şi el generează cancer, reiese dintr-o evaluare dată publicităţii luni de agenţia privind studierea cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Huffington Post France. Consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, se arată în raport.
Acest raport poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne.
“Aceste rezultate confirmă recomandările din domeniul sănătăţii publice actuale care sunt în sensul limitării consumului de carne”, a comentat dr. Christopher Wild, directorul Centrului internaţional de Cercetare privind Cancerul (CIRC), la originea acestei evaluări.
Carnea de porc este inclusă de CIRC printer cărnurile roşii, alături de carnea de vită, viţel, miel, oaie, cal şi capră.
Agenția a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.
“Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.
Carnea roșie a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept “carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
Clasificarea cărnii roșii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existența unor “dovezi limitate” că poate provoca afecțiuni oncologice.
În cadrul acestui raport agenţia a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas. (M.C)